2006. április 6.

Dicső múlt és hagyományok

svájci frank
20 svájci frank, Ag .835, 20 g, 33 mm, 2006.,
50 svájci frank, Au .900, 11,29 g, 25 mm, 2006.
Amikor a századforduló nagy technikai vívmánya, az automobil elérte az alpesi országot, a svájci posta, meg akarván felelni a modernkor kihívásainak, a ló vontatta postakocsik helyett 1906-ban hadrendbe állította az első benzinmotoros postautókat. Az autók egységesen citromsárga színt kaptak, amely szín az óta is védjegye maradt a svájci posta járműveinek. A svájci nemzeti bank által kibocsátott 20 frankos ezüstpénz hátoldalán a 100 éve munkába állított első postaautó képe látható, a háttérben természetesen az Alpok ormaival, elöl pedig a jubileumra utaló évszámokkal, és a postások nemzetközi jelével, a kürttel.
A svájci nemzeti bank másik újdonsága egy 50 frank névértékű arany emlékérme, amely a Pápai Svájci Gárda fennállásának 500. évfordulójára lett kibocsátva. Az érme hátoldalán a II. Gyula pápa által 1506-ban létrehozott, kizárólag a megbízhatóságukról híres svájciakból álló gárda egyik tagja látható, a testőrök napjainkban is viselt hagyományos egyenruhájában. A száz főből álló Svájci Gárda ma a világ legkisebb aktív katonai ereje, amely a pápa és a Vatikán többi lakójának a nyugalmát őrzi.