2012. január 16.

Németország

Egy nép kulturális öröksége

Németország

Az újkor Közép-Európájára bizonyos, hogy a német kultúra volt legnagyobb hatással. Németországban az idén csak úgy sorjáznak a kibocsátások, hisz számos kulturális jubileumot ünnepelnek a 2012-es évben.
A négy ezüst 10 eurós közül az első érmén II. Frigyes (1712–1786) porosz király látható, akinek 300. születésnapját ünneplik az idén. II. Frigyes, a felvilágosult abszolutista uralkodó, hódításaival és máig ható közigazgatási, oktatási, katonai reformjaival Poroszországot Európa nagyhatalmai közé emelte.
II. Frigyes halálának évében született Wilhelm Grimm (1786–1859), aki bátyjával, Jacobbal (1785–1863) együtt a germán népek meséinek összegyűjtésével és kiadásával – éppen 200 évvel ezelőtt – páratlan népszerűségre és anyagi sikerre tett szert. Az már kevésbé ismert, hogy mindketten kiváló nyelvészek voltak, akiket nyelvtankönyveikért ma is komoly tudósként tisztel a német tudománytörténet. A Grimm fivérek munkássága egybeforrt, így arcképük is együtt jelenik meg a 10 eurós érmén.
A Grimm testvérek mesekönyveinek jó néhány első kiadását őrzik a Frankfurtban székelő Német Nemzeti Könyvtárban, amely az idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Az intézmény méltán kapott ezüst emlékpénzt, hiszen 1913 óta nem hagyott el nyomdát olyan német nyelvű könyv, újság vagy folyóirat bárhol a világon, amelyből legalább egy példányt a Deutche Nationalbibliothek be ne gyűjtött volna.
Az utolsó ezüstérme arról emlékezik meg, hogy 50 éves lett a Deutsche Welthungerhilfe. Az intézményt a németek a világ éhezőinek megsegítésére hozták létre. Az Afrikába, vagy éppen a közelmúlt háborúi alatt a szomszédos balkáni országokba eljuttatott német segélyek olyan reménysugarat jelentettek az éhezőknek, mint az érmén a kiszikkadt földből előtörő kis kukoricaszár…
Végül mindkét aranypénz egy-egy izgalmas érmesor része: a 20 eurós egy a német erdőket bemutató kollekcióba tartozik, és egy lucfenyő ágát jeleníti meg, míg a 100 eurós Észak-Európa legrégebbi templomát, a 800-ban Nagy Károly frank király által építeni kezdett Aacheni dómot ábrázolja a német építészeti remekeket felvonultató kollekcióból.

10 euró, Ag .625, 16 g, 32,5 mm, 2012
20 euró, Au .999, 3,89 g, 17,5 mm, 2012