Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2012. március 19.

Reményi József az MNB emlékpénzén

Érme az éremművésznek

Reményi Reményi pályája négy-öt politikai rendszeren ívelt át, és bár egyiknek sem volt kiszolgálója, munkáit mégis mindegyik használta, hisz művészi teljesítménye megkerülhetetlenné tette őt a magyar éremművészetben és pénzverésben. Születésének 125. évfordulója alkalmából az arcképével ellátott ezüstpénzzel (5000 Ft, Ag .925, 31,46 g, 38,61 mm, 6000 tükörveret) emlékezett meg róla a Magyar Nemzeti Bank januárban.

Reményi József (1887–1977) Kassán született, a budapesti Iparművészeti Iskolában 1902–1905 között tanult. Sokoldalúan képezte magát, így tudott később a legkülönfélébb kihívásoknak – szobrászat, domborműkészítés, éremművészet – kitűnően megfeleli. Az Iparművészeti Iskolában Mátrai Lajos volt a mestere, aki a díszítőszobrászat, a kő- és fafaragás kiválósága volt. Az iskola után Telcs Ede szobrászművésztől – aki a Hősök tere Millenniumi emlékművének két királyszobrát is alkotta – már az éremművészetet tanulta.

Ekkoriban az egyre divatosabb szecesszió határozta meg művészi szemléletét. 1907-ben azonban Olaszországban járt tanulmányúton, ahol megismerkedett a kibontakozó neoklasszicizmussal, amelynek képviselői az ókori ideálokat követték. 1909-ben állami ösztöndíjjal Németországba utazott tanulmányútra, ahol találkozott egyik példaképével, a neoklasszicista Adolf von Hildebranddal, majd a mester egy tanítványának, Georg Roemernek a szobrászműtermében töltött három tanulóhónapot.

Reményi hazatérte után kibontakozó művészete végül tökéletesen szép elegye lett a szecesszionista és a neoklasszicista stílusnak, amely mindig elnyerte a közönség tetszését és állami megbízásokat hozott neki, attól függetlenül, hogy a Magyar Királyság, vagy később a szocialista állam milyen ízlésvilágot preferált. Így már a két világháború között több emlékérem tervezője lett. Mindemellett 1927–1944 között az Iparművészeti Iskola kisplasztika tanára, majd 1943–1948 között a Magyar Pénzverő művészeti vezetője volt. Innen vonult nyugdíjba, és bár a II. világháborúban köztéri szobrai sajnos jórészt megsemmisültek, Reményi nem keseredett el, élete végéig rendíthetetlenül dolgozott, a Népköztársasági érában is megkerülhetetlenné vált, így néhány tervéből ismét, az idősebbek által még ma is felidézhető forgalmi érme lett. Reményi hosszú élete során – 90 évet élt – 900, más források szerint 2000 (!) érmét és plakettet alkotott.

Az MNB Fritz Mihály tervezte emlékpénzének címletoldalán Reményi egy saját munkája, a hátoldalán pedig művész arcképe látható. Az érmén egy „Euro-Star” logó is helyet kapott, hiszen ez az ezüstpénz része az „Európa nemzetközi érmeprogramnak”, amely a 2012-es év témájának a nagy európai képzőművészeket hirdette meg.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.

Real Time Analytics