2012. március 19.

Dánia

40 éve uralkodik II. Margit

II. Margit

A széles érdeklődési körű Margit hercegnő – aki fiatalon körbeutazta a világot és például közel-keleti régészeti ásatásokon vett részt – már ifjú korában olyan népszerű volt alattvalói körében, hogy a dán parlament új örökösödési törvényt alkotott miatta, hogy nőként elfoglalhassa majd Dánia trónját, mert édesapjának, IX. Frigyes királynak nem született fiúgyermeke. II. Margitot 1972-ben koronázták meg; uralkodásának 40. jubileumára új hivatalos portré készült az idén 72 éves királynőről – ez látható az évfordulóra kibocsátott arany, ezüst és réz emlékpénzen. Az érmék címletoldala magának a művészi vénával rendelkező királynőnek a terve alapján készült: II. Margit elképzelése szerint az érmekép a Dán Királyság három autonóm területének egységét jelképezi. Dániát a korona, Grönlandot a jegesmedve, a Feröer-szigeteket pedig a kos szimbolizálja, amelyeket – ahogyan a valóságban is – a tenger hullámai kötnek össze.

3000 dán korona, Au .900, 8,65 g, 22 mm, 2012

500 dán korona, Ag .999, 1 uncia, 38 mm, 2012