2012. március 19.

Kanada

Egy vadregényes ország múltja és jelene

Kanada

Kanada is megünnepli az idén államfője, II. Erzsébet uralkodásának gyémántjubileumát. A brit trón 60 évvel ezelőtti elfoglalásával a királynő számára ugyanis Kanada államfői posztja is járt. Bár napjainkra ez formalitássá vált, a kanadai alattvalók nagy többségének körében a 86 éves II. Erzsébet még mindig rendkívül népszerű. Erre utal a királynő gyémántjubileumáról megemlékező három színezüst és két színarany kibocsátás is. Az egyik ezüst- és aranypénzen II. Erzsébet címere látható. A második ezüstérmén a királynő férjével, Fülöp herceggel tűnik fel, akivel még 5 évvel a koronázás előtt, 1947-ben házasodtak össze. A harmadik ezüst és a második arany emlékpénz valódi különlegesség: ezekbe a gyémántjubileumra utaló apró gyémántot foglaltak. A 300 dollár névértékű aranyérmén a királynő 1952-es koronázásakor készült arcképe mellett ez a gyémánt akkora, hogy mindkét oldalon kidomborodik, tehát a pénzen kihagyott lyukat tölti ki.

Bár II. Erzsébet a koronával együtt „örökölte meg” Kanadát, elődeinek keményen meg kellett küzdenie érte. Az ország első felfedezői – ma már ez tudományos tény – viking hajósok voltak a X. század utolsó éveiben, ezért Kanada róluk is megemlékezett egy aranypénzzel.

A normannok után néhány évszázaddal a franciák érkeztek Amerika északi felébe, így Kanada 1763-ig francia gyarmat lett, és a britek az ekkor lezáródó hétéves háborúban szerezték meg a franciáktól ezt a hatalmas területet. Később viszont már az Egyesült Államok akarta elhódítani a britektől legalább Kanada egy részét. Amerikai hadüzenettel ekkor tört ki a határváltozást végül nem hozó 1812-es háború, amelyben a 200. évfordulóról megemlékező ezüstpénzen látható brit gyalogosok (balról) és kanadai gyarmati katonák (jobbról) mellett a nagy Tecumseh törzsfőnök vezetésével az indiánok is részt vettek a haza sikeres védelmében.

A harc oka mindig is Kanada természeti erőforrásai voltak: 150 évvel ezelőtt tört ki például az 1862-es Cariboo aranyláz. Volt olyan aranymosó, aki még tevéket is hozatott az ország akkoriban Cariboo-ként emlegetett nyugati felébe, azt gondolván, hogy azok majd jól megállják a helyüket a barátságtalan Sziklás-hegységben. Az elszánt kalandorokról egy aranypénzzel emlékezett meg a brit korona legszebb országa.

20 dollár (címer, Fülöp herceggel, gyémánttal), Ag .999, 1 uncia, 38 mm, 2012

5 dollár (címer), Au .999, 1/10 uncia, 16 mm, 2012