2012. május 29.

Szlovákia

Vallásos áhítatban

SzlovákiaAz egykori Felvidéken élt és alkotott Lőcsei Pál mester (1465–1542) (szlovákul Majster Pavol z Levoče), a világ leghíresebb középkori faszobrásza. Neki állít emléket a 10 eurós ezüstpénz, amelynek hátoldalán a mester egyik főműve, egy Madonna-szobor látható.

A következő 10 eurósra a szlovák Kazinczynak is nevezhető Anton Bernolák (1762–1813) katolikus plébános került, akiben északi szomszédaink – emlékpénzén a lúdtoll is erre utal – a szlovák irodalmi nyelv megteremtőjét tisztelik, hisz Bernolák írói, szótárkészítői fellépése előtt cseh nyelven írt a szlovák értelmiség.

A reformkori kulturális ébredésben részt vett a Magyar Királyságban élő zsidóság is. A következő 10 euróson szereplő, 250 éve született Chatam Sofer (1762–1839) az érme címletoldalán ábrázolt korabeli magyar főváros, Pozsony rabbija volt, aki az általa létrehozott, egészen a II. világháborúig működő yeshivában (zsidó teológiai iskolában) rabbik százait taníttatta ki a magyar zsidóság számára.

A legtöbb szlovák kibocsátás már csak azért is érdekes számunkra, mert a szlovák történelem óhatatlanul összefonódik a magyarral. A 20 eurós ezüstpénzen például a cseh–szlovák határon fekvő Trencséni vár látható, amely már a 11. századtól állt, és a Csák nemzetség, majd Károly Róbert, Nagy Lajos és a Hunyadiak kezén fontos csaták, királyi esküvők és politikai alkuk színhelye volt.

Ugyanígy magyar vonatkozással bír a „Koronázások Pozsonyban” elnevezésű szlovák aranypénzsorozat is, hisz a 18–19. században a magyar királyokat koronázták a mai szlovák fővárosban. A kollekció legújabb kibocsátásán III. Károly (1711–1740) és a Szent Korona látható, amelyet 300 évvel ezelőtt tettek fel a magyar szempontból jó emlékű Habsburg uralkodó fejére.

10 euró, Ag .900, 18 g, 34 mm, 2012

20 euró, Ag .925, 33,63 g, 40 mm, 2012