2012. május 29.

Azerbajdzsán

A kő és olaj országa

Azerbajdzsán hazánkkal azonos kiterjedésű köztársaság a Kaspi-tenger nyugati partján. Északi szomszédja Oroszország, a déli pedig Irán.

Azerbajdzsán

Európa és Ázsia e határvidéke leginkább az állandóan forrongó politikai helyzet kapcsán hallat magáról az utóbbi évtizedekben. Azerbajdzsánnak például nyugati szomszédjával, Örményországgal van újra és újra kiújuló fegyveres konfliktusa a többségében örmények lakta, de Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah terület miatt. Ez a térség azonban sokkal nagyobb jelentőséggel bír számunkra, mint azt első hallásra hinnénk: az európai civilizáció egyik bölcsője ez, ahol az építészetet, a művészetet már akkor magas szinten művelték, amikor a nyugat-európai népek még törzsi torzsalkodásaikkal voltak elfoglalva… Az azeri pénz, a manat, és váltópénze, a gapik (azeriül qәpik) ábrázolásai erre a páratlan kulturális örökségre hivatkoznak.

Az ókorban görögök, perzsák, szkíták lakta Azerbajdzsán területén a középkorban ótörök népek, örmények, grúzok, azeriek telepedtek meg. Ők voltak Európa egyik legelső keresztényei – bár később az oszmán hódítással a muzulmán vallás is elterjedt. Az azeriek kitűnő építészek, zenészek – e hónapban például a fővárosukban, Bakuban zajlik majd az Eurovíziós Dalfesztivál –, az ország pedig leginkább a páratlanul gazdag kőolaj- és földgázforrásaiból profitál a Szovjetunió széthullásával elnyert függetlensége óta. Mindez visszaköszön Azerbajdzsán hat váltópénzén, a vörösréz 1, 3, 5, a sárgaréz 10, 20 és a bimetál (acél-sárgaréz) 50 gapikon: az 1 gapik azeri pengetős hangszereket, a 3 gapik (nem szokványos fémpénz-címlet!), hivatkozva az azeriek ókori írástudására, könyveket és lúdtollat, az 5 gapik az azeri építészet remekét, a Bakuban található XII. századi Gis Galasi tornyot, a 10 gapik egy bakui szökőkutat, a 20 gapik – megint csak az azeriek építészeti tehetségére utalván – egy csigalépcsőt, az 50 gapik pedig az ország jólétét biztosító olajfúró tornyokat ábrázolja. Az érmék hátoldalán egységesen az ország térképe látható.