2012. szeptember 14.

Az MNB olimpiai emlékpénzei

Hajrá evezősök!

A Magyar Nemzeti Bank júniusban egy ezüst és egy arany emlékpénzt bocsátott ki a londoni nyári olimpia alkalmából.

Kajak-kenu

Az MNB 1980 óta minden nyári olimpiáról megemlékezett. A sorrendben XXX. nyári olimpiára, amely a hónap végén kezdődik Londonban, két emlékpénz látott napvilágot: az ezüst 3000 forintos (Ag .925, 20 g, 34 mm, 3000 verdefényes, 5000 tükörveret) a kajakosaink, az 5000 forintos miniarany (Au .999, 0,5 g, 11 mm, 10 000 tükörveret) pedig a kenusaink előtt tiszteleg.

A kajakos érme tervezője Bitó Balázs, a kenus emlékpénz Horváth Andrea munkája. Bár két külön művész alkotta őket, a címletoldali érmeképek ötletes és azonos szimbolikája miatt mégis egységet alkot a két emlékpénz: az ezüstérmén két kajakos evezőlapát látható – ez a kajakozásnál szokásos vízszintes tartásból ismerhető fel –, míg a miniaranyra egy kenus evező tolla került, miközben – szokás szerint – függőlegesen merül a vízbe.

Az ezüstpénz hátoldalán egy női kajakversenyt örökített meg a tervező, aki ezzel nyilvánvalóan utalni kívánt női kajakozóink csodálatos eredményeire is. Az aranypénzen szemből látható férfi kenus pedig – bár hivatalosan ezt senki nem fogalmazta meg – Kolonics Györgyre, a nemrég tragikus hirtelenséggel fiatalon elhunyt kitűnő sportemberre, olimpiai bajnokunkra emlékeztet. Még ha nem is őt ábrázolja az érme, egy kicsit neki is emléket állít. Az MNB részéről kitűnő választás volt az evezősök szerepeltetése a nyári olimpia magyar emlékpénzein, ugyanis ebben a sportágban mi, magyarok a világ legjobbjai vagyunk!

A világ legjobb evezősei

Nemzeti büszkeségünk gyakran mondatja velünk, hogy mi, magyarok ebben vagy abban a sportágban, tudományban vagy művészetben a világ legjobbjai vagyunk. Sokszor azonban csak a tekintetben igaz az élvonalhoz tartozás, hogy kis ország létünkre, vagy a rossz anyagi lehetőségekhez képest milyen eredményeket mutattunk fel olyan világhatalmak mellett is, mint az Egyesült Államok vagy Kína. Kajak-kenuban azonban megkérdőjelezhetetlenül világelsők vagyunk, ezt bizony a számok, a száraz tények is bizonyítják.

Az olimpiák történetének összesített férfi kajak-kenu éremtáblázatában – 53 elnyert éremmel – az első helyen állunk. Ebből 14 az arany-, 19 az ezüst- és 20 a bronzérem. A második helyen 43 éremmel Németország, 38-al pedig az egykori Szovjetunió áll. Abszolút elsőségünket azonban az is bizonyítja, hogy az olimpiai női kajak-kenu éremtáblázatban is a dobogón állunk! Összesen 18 érmünkből 5 az arany-, 8 az ezüst- és 5 a bronzérem. De a csoda ezzel még nem ért véget: a szebbik nemhez tartozó evezőseink ugyanis – mindjárt hárman! – felkerültek minden idők legtöbb olimpiai érmet szerzett női kajak-kenusainak a tízes toplistájára is. Kovács Katalin és Kőbán Rita hat-hat érmükkel a 3. helyet osztják meg egymással, Janics Natasa négy érmével pedig a 7. helyen osztozik egy valamikori szovjet és egy német sportolónővel.

Hogy a férfiakkal se legyünk igazságtalanok, emlékezzünk meg közülük azokról, akik az első magyar olimpiai evezős sikereket érték el, méghozzá az 1952-es helsinki nyári játékokon: kenu 1-esben Parti János (1932–1999) 1000 méteren, Novák Gábor (1934) pedig 10 000 méteren szereztek ezüstérmet; a Varga Ferenc (1925)–Gurovits József (1928) páros pedig kajak 2-esben, 10 000 méteren bronzérmes lett. A legkorábbi magyar olimpiai női evezős érmet pedig Bánfalvi Klára (1931) és Egresi Vilma (1936–1979) szerezték az 1960-as római nyári játékokon, ahol a 3. helyen végeztek a kajak 2-es verseny 500 méteres számában. Mostani olimpikonjaink bizony mind a fenti „nagy öregek” tanítványai, vagy éppen már a tanítványok tanítványai. Szívvel-lélekkel szurkolunk majd nekik a londoni olimpián!