2012. szeptember 14.

Izrael

Bibliai helyszín

BibliaKét ezüst- és egy aranypénzzel mutatja be Izrael egyik természeti csodáját, a Galileai-tengert, amely valójában a világ legalacsonyabban, 209 méterrel a tengerszint alatt fekvő édesvízi tava. A Biblia szerint – amely Genezáreti-tóként emlegeti – ennek vizén járt Jézus, és csendesített le egy vihart, hogy a halászok ne vesszenek a tóba. Krisztus tulajdonképpen a tó környéki településeket járta térírő tevékenysége során; az ókorban ugyanis a mai sivatag helyén számos virágzó város létezett, és a mindössze 21 km hosszú és 13 km széles tó pedig gazdag halzsákmánnyal látta el a vizét szelő több mint kétszáz halászbárkát. A tó halászai közül került ki két apostol is: az egyházalapító Péter, és Jézus kedvenc tanítványa, az egyik evangélistává lett János. Az emlékpénzeken a Galileai-tengernek egy napjainkra jellemző látképe szerepel: a turistalátványossággá és üdülőcélponttá vált tó partján pálmák hajladoznak a szélben, amelyet kihasználva egy vitorlás siklik a háttérben. A címletoldalakon a tó hullámvonalak alkotta körvonalát láthatjuk.

1 sékel, Ag. 925, 14,4 g, 30 mm, 2012

2 sékel, Ag. 925, 28,8 g, 38,7 mm, 2012