Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2012. szeptember 14.

Az Egyesült Királyság történetének első 1 kg-os pénzei

1 kg-os pénzAngliában, beleértve a hat világrészre kiterjedt egykori teljes Brit Birodalmat, soha nem vertek még 1 kg súlyú érmét. Hogy ilyen módon is méltó emléket állíthassanak a londoni olimpiának, az angol honatyák még az 1971-es pénzkibocsátási törvényt is módosították, amely eddig szigorúan lekorlátozta a verhető brit fémpénzek súlyát.

Az egykilós, 1000 font névértékű aranypénz tervezője Sir Anthony Caro szobrászművész, a Royal Academy (a brit tudományos és művészeti akadémia) tagja. A mindössze 60 darabban vert emlékpénzen néhány régi sporteszköz – bokszkesztyű, súlyzó, öreg, bőr focilabda  – látható, az érme felületét pedig szándékosan verték durván, hogy ily módon ne csak az érmeképpel, de a kidolgozás minőségével is egy régi aranypénz benyomását keltse, és felidézze az olimpiák száz évvel ezelőtti hőskorát.

A 2012 példányban vert egykilós, 500 font névértékű ezüstpénz érmeképe viszont inkább szimbolikus: a tervező, Tom Phillips grafikusművész érméjén a „XXX. OLYMPIAD” felirat köré elhelyezett, befelé mutató, tükörveréssel kiemelt zászlók a résztvevő országokat, egyéni sportolókat jelképezik, ugyanakkor ezeknek a zászlóknak a matt felületű háttere – az olimpiai szellemiséget, a barátságot jelképezvén – egyetlen nagy, ragyogó Nappá olvad össze.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény

Real Time Analytics