Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2012. szeptember 14.

A „Magyar Nobel-díjasok” érmesor nyitó darabja

Szent-Györgyi Albert és a paprika

C-vitaminSzeptemberben ovális sterlingezüst 3000 forintost bocsát ki az MNB a 75 éve Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert emlékére (Ag .925, 12,5 g, 35x25 mm, 2000 verdefényes, 5000 tükörveret).  A Vékony Fanni tervezte érme címletoldalán a „hírhedt” szegedi paradicsompaprika látható, amely a kutatóorvost átütő sikerű felfedezéséhez segítette...

A felesége minden nap a szendvicse mellé betett egy paprikát is Szent-Györgyi uzsonnacsomagjába, és a tudósnak így jutott eszébe, hogy azzal is kísérletezzen. Legnagyobb megdöbbenésére néhány nap múlva már paprikaléből kivont több kilónyi C-vitamin-kristály állt rendelkezésére.

 

 

 

Életöröm és kíváncsiság

Szent-Györgyi Albert (1893–1986) Budapesten született és orvosnak készült. Medikusként részt vett az I. világháború frontharcaiban, ahol megsebesült. A háború után Cambridge-ben kémiai doktorátust is szerzett. Kutatásainak híre hazáig is eljutott, és Klebersberg Kunó kultuszminiszter nem volt rest hazahívni a tudóst. Szent-Györgyi hazajött, és 1931-től a szegedi egyetem kutatója lett. Még külföldi munkája során a mellékvesékből kivont egy ismeretlen anyagot: ez volt az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin, amelyet itthon megszállottan tovább keresett. Nem ő volt az egyedüli felfedezője, de elengedhetetlen élettani szerepét ő értette meg legjobban – éppen ezért igyekezett olyan megszállottan előállítani. Megtalálta a citromban, narancsban, káposztában, de soha nem elegendő mennyiségben, és amikor saját bevallása szerint „már a világ összes egzotikus gyümölcsével kísérletezett”, jött az ötlete a szegedi paradicsompaprikával – ami végig ott volt „az orra előtt”, és ami telitalálat lett. Ezért volt oly találó választás a tervező részéről az emlékpénzen a paprika mellett Szent-Györgyi ide vonatkozó jelszavát is feltüntetni.

Kutatásaiért 1937-ben megkapta a Nobel-díjat. Ez a páratlan hazafi a díj összegét a kutatásaira költötte, mint ahogy a Nobel-díj plakettjét is eladta a Nemzeti Múzeumnak 1940-ben, hogy Finnország orosz lerohanásakor a finn áldozatokon segítsen. A magyar háborús kiugrási kísérletben való részvételéért a nácik üldözték, majd 1947-ben már a kommunistáktól való jogos félelmében szökött külföldre. Az Egyesült Államokban rákkutatással foglalkozott, kollégái szerint életöröme és kíváncsisága az utolsó pillanatig nem hagyta el.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.

Real Time Analytics