2012. szeptember 14.

Portugália

Negyed és fél címletek

Negyed és fél címletekAz egyetlen egész címlet az új portugál kibocsátások között az 5 eurós aranypénz, amely az V. János portugál király (1706–1750) által bevezetett aranyérmét, a peçát ábrázolja. V. János idején Portugália fénykorát élte: néhány évtized alatt több aranyat hozott be Brazíliából, mint Spanyolország 400 év alatt az összes amerikai gyarmatáról. A hitbuzgó V. János így könnyen finanszírozta hatalmas templomépítéseit, amelyekért a pápától a „fidelissimus”, a „leghívőbb király” címet kapta. Mindemellett V. János létrehozta kora legértékesebb képzőművészeti gyűjteményét is – egy alkalommal például 80 itáliai mester remekművét vásárolta meg egyszerre.

Európa legnyugatibb országa az emlékpénzek névértékének meghatározásakor kedveli a törteket. A négy ezüst érmeújdonság mind 2,5 euró címletű. Az elsőt a londoni olimpia alkalmából bocsátották ki, a másodikat pedig a legnagyobb portugál naturalista festő, José Malhoa (1855–1933) emlékére – az érme előlapján a Festő műterme című akt látható –, a harmadik a 100 éve alapított Lisszaboni Egyetem előtt tiszteleg, míg a negyedik Portugália első fővárosának, az 1200 éves Guimaraesnek állít emléket. A település középkori városközpontja 2001 óta az UNESCO védettségét élvezi.

Végül pedig Carlos Seixas (1704–1742) barokk zeneszerzőnek, a lisszaboni Királyi Egyházi Kórus egykori karnagyának arcképe került a negyed eurós – mindössze 1/20 uncia súlyú – miniaranyra.

5 euró, Au .999, 1/2 uncia, 30 mm, 2012

2,5 euró, Ag .925, 12 g, 28 mm, 2012