2012. szeptember 14.

Cook-szigetek

Amerika feltérképezése

VespucciAmerigo Vespucci (1451–1512), bár csak 7 évvel földije, a szintén olasz Kolumbusz Kristóf után jutott el Amerikába, az újonnan felfedezett földrész mégis az ő nevét viseli. Kolumbusz ugyanis 1492-ben abban a hiszemben érte el a Bahamákat, hogy körbehajózta a Földet és India partjainál vetett horgonyt, míg a firenzei Vespucci 1499-ben azzal a meggyőződéssel kötött ki a mai Venezuela partjainál, hogy egy új kontinens felfedezésén munkálkodik. Vespucci behajózta a déli kontinens északi és keleti partját, útjairól pedig jelentéseket adott közre, amelyekből a kortárs tudósok megismerhették a felfedezéseit. Ennek köszönhető, hogy Waldseemüller német kartográfus egy 1507-ben rajzolt világtérképén Vespucci keresztneve után – a világon elsőként – már „Amerika” néven jelölte meg az új földrészt.

A Csendes-óceáni Cook-szigetek emlékpénzei a felfedező halálának 500. évfordulóján állítanak emléket Vespuccinak. Az ezüstérmén aprólékosan kidolgozva egy olyan 15. század végi gyönyörű vitorlás látható, amilyenen az olasz felfedező járta az Atlanti-óceánt, míg a miniaranyon Vespucci korabeli ábrázolás alapján készült arcképe látható.

5 dollár, Ag .925, 20 g, 38,61 mm, 2012

1 dollár, Au .999, 0,5 g, 11 mm, 2012