2012. november 29.

Görögország

A költészet, a filozófia és a háború mesterei

Az idén is bővült az ógörög bölcseket és költőket bemutató 10 eurós ezüstpénz-sorozat. Aiszkhülosz (525–456) az ógörög drámaírás első jelentős alakja, aki 90 művet írt, és ebből 6, mint például a Perzsák, vagy a Leláncolt Prométheusz, fenn is maradt. Ismert műveinek pergamenjeit még olyan megdöbbentő helyeken is fellelték, mint egy egyiptomi múmia kötései alatt – ez esetben talán a drámaíró nagy rajongója lehetett a bebalzsamozott földi halandó. Kortársára, Szókratészre (i.e. 470–399) szintén az ógörög kultúra egyik első nagy alakjaként tekint a történetírás. Bár a retorika és erkölcstan első nagy alakjának művei nem maradtak fenn – ugyanis Szókratész nem jegyzett le semmit –, egyik leglelkesebb tanítványa, Platón, hírhedt Dialógusaiban leírta Szókratész beszélgetéseit és filozófiáját.

Mindemellett Athén egy újkori görög bölcsnek is emléket állított az idén: a harmadik ezüstpénzen dr. Georgios Papanicolaou (1883–1962) látható, aki nők millióinak életét mentette meg azzal, hogy még az 1920-as években rájött, hogy már egy hüvelyből vett kenet mikroszkópos vizsgálatával is idejekorán fel lehet ismerni a kialakuló méhnyakrákot.

Görög eurók

Az idén volt száz éve, hogy a balkáni országok és az Oszmán Birodalom között kitört a Balkán-háború, amelyből a 100 eurós aranypénzen szereplő Pavlos Kountouriotis (1855–1935) tengernagy győztesen vezette ki hazáját. Kountouriotis a görög flotta zászlóshajójáról, a címletoldalon szereplő Averofról olyan jól irányította a tengeri csatákat, hogy az Égei-tenger összes szigetéről kiűzte a török megszállókat. De a Balkán-háborúban foglalta vissza Görögország az egyik legfontosabb városát, Szalonikit is az oszmán hódítóktól. A város felszabadulásának 100. évfordulójáról a másik 100 eurós aranypénz emlékezik meg, amelynek előlapján Szaloniki jelképe, a kikötőben álló Fehér torony látható, a hátlapjára pedig egy Szalonikiben található ógörög síremlék dísze került, amellyel arra utalt a kibocsátó, hogy már az ókorban is hellének lakták a várost.

10 euró (Aiszkhülosz, Szókratész), Ag .925, 34,1 g, 40 mm, 2012

10 euró (Papanicolaou), Ag .925, 9,75 g, 28,28 mm, 2012