2013. január 21.

Két arany-, öt ezüst- és egy színesfém érme

Az MNB 2013-as kibocsátási programja

A Magyar Nemzeti Bank az idén is folytatja népszerű érmesorait, amelyek történelmünk, kultúránk nagyjainak állítanak emléket. Az emlékpénzek paramétereiről – névértékük, súlyuk esetleges csökkentéséről – egyelőre nem határozott a Jegybank, de az elmúlt évekhez képest – a gyűjtők igényeit is figyelembe véve – kevesebb, összesen nyolc kibocsátás lesz az idén.

Amikor a mára legendássá vált magyar népzenész, Halmos Béla és barátai 1972-ben Budapesten megtartották az első táncházat, még nem is sejtették, hogy micsoda „lavinát” indítanak el. A hetvenes években feledésbe merülő népművészetünk legjava, a magyar népzene és néptánc mára a városi fiatalok egyik kedvelt szórakozásává vált nemcsak hazánkban, hanem világszerte is, így a táncház a hagyományőrzés valaha kitalált egyik leghatásosabb módszerének bizonyult. Ezért vette fel a „Magyar táncházmódszert” az UNESCO az „Emberiség szellemi örökségének listájára”. A magyar táncházmódszer lényege, hogy a rendszeresen megrendezett táncházakban élő népzenére, hivatásos néptáncosoktól, sőt, alkalmanként vidéki, idős, hiteles „adatközlőktől” ingyen vagy jelképes belépti díjért tanulhatja el bárki a magyar néptáncot, miközben családjával, baráti körével, a jelenlévőkkel minden kötöttség nélkül egy jót szórakozik a vérpezsdítő magyar népzenére. Az idei első kibocsátás, a februárban várható ezüst emlékpénz (XXXX Ft, Ag .XXX, XX g, XX mm) a tavaly 40 éve kitalált „Magyar táncházmódszernek” állít emléket.

Nagy Lajos, Magyar Táncház

Áprilisra várható a következő kibocsátás, amely a tavaly elindított „Középkori magyar aranyforintok”-sorozatot bővíti. Az új arany emlékpénz (10 000 Ft, Au .986, 3,491 g és 13,964 g-os piefort, 20 mm) Nagy Lajos király (1342–1382) aranyforintját jeleníti meg, amelynek egyik oldalán – elődje, Károly Róbert aranyforintjához képest – az Anjou liliom helyett már a magyar királyi címer, a másikon pedig Keresztelő Szent János képe helyett az uralkodó példaképe, Szent László, a lovagkirály ábrázolása látható.

Bővül majd a „Magyar írók” érmesor is, és mivel az idén az „Európa” nemzetközi kollekció témája éppen az irodalom, a Weöres Sándor (1913–1989) születésnapján, június 22-én a költő emlékére kibocsátandó ezüstpénzt (XXXX Ft, Ag .XXX, XX g, XX mm) egy „Euro Star” logóval látják majd el. Az emlékpénz ezáltal a nagy európai írókat felvonultató nemzetközi érmesorba is betagolódik. A száz éve született Weöres utánozhatatlan stílusával vált híressé, amelyet különös rímei és ritmusai alkotnak: „Őszi éjjel/ izzik a galagonya/ izzik a galagonya/ ruhája./ Zúg a tüske,/ szél szalad ide-oda,/ reszket a galagonya/ magába.Mindazonáltal neki köszönhetjük a világirodalmi költészet színe-javából egy jó nagy rész magyarra fordítását is, hisz a rímek virtuóza szabad óráiban Shakespeartől a kínai költőkön át sok mindent átültetett anyanyelvünkre.

Gárdonyi Géza (1863–1922) legnépszerűbb regényének, az Egri csillagoknak (1901) állít emléket a következő, színesfém kibocsátás (XXX Ft, anyaga XX, XX g, XX mm), amelyet augusztus 3-ra, az író születésnapjára időzített az MBN. Az Egri csillagok-emlékpénz méltán lett az új, „Ifjúsági irodalom” színesfém érmesor indító darabja, hisz ez a legnépszerűbb magyar történelmi regény, a belőle készült 1968-as nagyjátékfilm pedig igazi ifjúsági kultuszfilmmé lett.

Egri csillagok, Weöres, Eötvös

Pontosan egy hónappal később, szeptember 3-án ezüstpénz (XXXX Ft, Ag .XXX, XX g, XX mm) emlékezik meg báró Eötvös József (1813–1871) 200. születésnapjáról. Eötvös először íróként vívott ki elismerést a magyar társadalom elmaradottságát bíráló olyan műveivel, mint a Falu jegyzője, vagy a Dózsa Györgyről szóló Magyarország 1514-ben. Utóbb mégis a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként és az 1848-as forradalmi kormány vallás- és oktatásügyi minisztereként tartja számon a történelemírás. A szabadságharc utáni években Eötvös országgyűlési képviselőként sokat tett a hazánkban élő nemzetiségek egyenjogúsága és a vallásszabadság érvényesülése terén.

Bár a labdarúgó világbajnokságot csak jövő júniusban és júliusban rendezik majd Brazíliában, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már az idei évre meghirdette a foci vb-t népszerűsítő nemzetközi érmeprogramját. Ennek részeként a magyar foci-vb-s ezüst emlékpénzt (XXXX Ft, Ag .XXX, XX g, XX mm) is kibocsátják már az idén, október 1-én.

Foci VB, Capa, Wigner

Folytatódik a „Világ legkisebb aranypénze” (5000 Ft, Au .999, 0,5 g, 11 mm) érmesor is, amelynek legújabb kibocsátása a fiatalon elhunyt magyar haditudósító, a Robert Capa művésznéven világhírnévre szert tett Friedmann Endrének (1913–1954) állít emléket október 22-én, a 100. születésnapján. A budapesti Capa a ’30-as évek antiszemitizmusa elől emigrált az Egyesült Államokba. Leghíresebb fényképe a spanyol polgárháborúban készült Milicista halála lett, de rövid élete során fotózott még a II. világháborúban – a normandiai partraszállás első fotóit ő készítette –, valamint a francia–vietnámi háborúban is. Sokak szerint halála is annak bizonyítéka, hogy élete végéig tartotta magát munkafilozófiájához – „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel!” –, ugyanis a vietnámi háborúban halt meg, miközben egy francia őrjáratot fényképezett és aknára lépett.

Az utolsó idei kibocsátást november 17-ére, Wigner Jenő (1902–1995) születésnapjára tervezi az MNB. Az 50 éve Nobel-díjat kapott fizikus ovális ezüst emlékpénze (3000 Ft, Ag .925, 12,5 g, 30x25 mm) a „Magyar Nobel-díjasok” érmesort bővíti. Wigner Jenő egyike volt azoknak a magyar tudósoknak – Teller Ede, Szilárd Leó, Neumann János mellett –, akik a két világháború között megteremtették a modern atomfizikát. Nem mellesleg ők figyelmeztették Einsteint, aki bejáratos volt az amerikai elnökhöz, hogy a náci Németország atombombát készül építeni. Az Egyesült Államoknak végül éppen a magyar fizikusok részvételével sikerült a németeknél előbb megalkotnia a maga bombáját, amelynek bevetésétől azonban tudósaink mindig is óva intették az amerikai hadvezetést.

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény