2013. január 21.

Németország

Az európai kultúra gyarapítói

WagnerAz arcképével ellátott ezüstpénzzel ünnepli szülőhazája a 200 éve született Richard Wagnert (1813–1883), a 19. század legnagyobb német zeneszerzőjét. A romantikus nemzeti operákat alkotó Wagnert Liszt Ferenc a barátjává, majd a vejévé fogadta.

Wagner leghíresebb művei, a Walkür, a Trisztán és Izolda vagy a Lohengrin máig megmelengetik a szíveket – akárcsak kortársainak, Jacob és Wilhelm Grimmnek a korántsem csak gyerekeknek szóló meséi. A mesegyűjtő, meseíró testvérpár történeteiből – például az ezüstpénzen kedves árnyképekkel felelevenített Hófehérke és a hét törpéből – még napjainkban is újabb és újabb rajzfilmek, mesefilmek készülnek.

Az idősebb Grimm fivér, Jacob éppen 150 évvel ezelőtt hunyt el, mint ahogy a Vöröskereszt is az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját: 1863-ban hozták létre Genfben Henri Dunant svájci üzletember kezdeményezésére, aki 1859-ben a Ferenc József számára Észak-Itália elvesztésével járó véres solferinói csata után szemtanúja volt a sebesültek szenvedésének. Azóta a Vöröskereszt szerte a világon segít a bajbajutottakon, „földön, vízen és a levegőben” egyaránt, ahogyan azt a német 10 eurós érmeképe is szimbolizálja. Az ezüstpénzen a szervezet jelszavai, többek között az „emberiesség” és a „semlegesség” olvashatók.

Végül egy 20 euróssal az erdei fenyőről is megemlékeztek a németek, folytatván az ország hatalmas erdőségeinek fafajtáit bemutató egyszerű, de mégis népszerű színarany érmesort.

10 euró, Ag .625, 18 g, 32,5 mm, 2013

20 euró, Au .999, 3,89 g, 17,5 mm, 2013