2013. január 21.

Kanada

Az utolsó menedék

CanadaKanada területének 43%-át erdőség borítja, amely Észak-Amerika csodálatos állatvilágának az egyik utolsó menedéke. Az ország jelképeivé vált állatok, mint például a villásszarvú antilop, néhányszor már a kihalás szélére sodródtak. A 18. században a vadászok a hódokat pusztították számolatlanul, hisz a prémkereskedelem volt Kanada legfőbb üzletága; a 19–20. században viszont már a fa és az arany lett a legfontosabb exportcikk, így az erdőirtás és a bányászattal járó környezetszennyezés veszélyeztette az állatokat: az Egyesült Államok címerállata például, az egykor egész Észak-Amerikában honos, fenséges megjelenésű fehérfejű rétisas – a kifejlett példányok szárnyfesztávolsága akár a 2,5 métert is elérheti! – az 1970-es években már majdnem kihalt. Kanada időben felismerte a veszélyt, 44 nemzeti parkot létesített, amelyekben remélhetőleg örökké érintetlen marad az amerikai ősvadon. Erőfeszítésük nem volt hiábavaló: napjainkban az ezüstdollárokon látható antilop és hód, valamint a platinadolláron látható sas már nem veszélyeztetett faj. A fehérfejű rétisasnak éppen Kanada Sziklás-hegységbeli tartományában, Brit Columbiában
él a legnagyobb populációja – a szomszédos
USA címerállatát Kanada mentette meg az utókor számára.

5 dollár, Ag .999, 1 uncia, 38 mm, 2013

20 dollár, Ag .999, 1 uncia, 38 mm, 2013