2013. április 16.

Amerikai Egyesült Államok

Ötcsillagos tábornokok

TábornokokAz arany-, ezüst- és rézpénzből álló kollekció az Egyesült Államok öt leghíresebb ötcsillagos tábornokát mutatja be. Ez a legmagasabb rang, amely a világ legerősebb hadseregében elérhető. Az aranypénzen szereplő Douglas MacArthur az USA csendes óceáni hadseregének parancsnoka volt a II. világháborúban.

Az ezüstpénzen látható George Marshall az Amerikai Hadsereg vezérkari főnöki tisztjét töltötte be a II. világháború alatt, és ő az egyetlen béke Nobel-díjas katona a világon. E magas kitüntetést az USA külügyminisztereként érdemelte ki a róla elnevezett Marshall-terv segélyprogrammal, amely élelmezte és a romjaiból építette fel a háborúban elpusztult Nyugat-Európát. Egykori főnökénél még többre vitte a politikai pályán az ugyanezen az ezüstdolláron szereplő Dwight D. Eisenhower, az Európát felszabadító amerikai–angol szövetséges haderők főparancsnoka, akit 1953-ban az Egyesült Államok elnökévé választottak.

Végül a rézpénzen Henry Hap Arnold, az USA Légierejének II. világháborús főparancsnoka, valamint Omar Bradley tábornok, az Európában harcoló amerikai csapatok II. világháborús parancsnoka láthatók.

Mivel mindegyik tábornok ugyanabba a főparancsnokokat és vezérkari tiszteket kiképző katonai iskolába járt, az emlékpénzek címletoldalán ennek az elit kansasi kollégiumnak a címere kapott helyet.

5 dollár, Au .900, 8,4 g, 21,6 mm, 2013

1 dollár, Ag .900, 26,7 g, 38,1 mm, 2013