2013. április 16.

Niue

Tom és Jerry 73 éves

Tom és JerryA Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetállam, Niue időnként különleges kibocsátásokkal ad hírt magáról: színes felfestéssel készült sterlingezüst érmével ünnepli például az idén 73 éves (!) Tom és Jerry rajzfilmeket. Az 1940-ben indult sorozatnak összesen 114 részét alkotta meg William Hanna és Joseph Barbera amerikai rajzfilmművész, akiknek köszönhetően hazánkban is több generáció nevette fájósra a hasát az égetnivalón rossz kisegér és az őt üldöző macska ’60-as évek óta sugárzott kalandjain.

A következő, szögletes érme – amely ötletesen már az alakjával is az érme témájára utal – a világ leghíresebb társasjátékáról, a Monopolyról emlékezik meg. A pénzen színes felfestéssel a játék dobozán szereplő jelkép, a cilinderes, nagybajuszú „Dollárpapa” látható. A játék célja a gyors meggazdagodás – ami 1933-as megalkotójának, Charles Darrow munkanélküli mérnöknek még a nagy gazdasági világválság közepette is sikerült: nem sokkal a játék piacra dobása után multimilliomossá vált.

A harmadik ezüstérme pedig egy igazi húsvéti meglepetés lehet érmegyűjtő szeretteink számára: a tojás alakú ezüstpénzt a címletoldalon is szereplő orosz cári húsvéti ajándékok, a Fabergé-tojások gazdagsága és díszítései ihlették: a hátoldalon látható „Szerelem fája” összesen hét értékes zöld cirkonkő betétet kapott.

1 dollár, Ag .925, 14,14 g, 32 mm, 2013

2 dollár, Ag .999, 1 uncia, 35x35 mm, 2013