2013. június 3.

Portugália

Az európai kultúra védőbástyái

PortugáliaBőséges volt az elmúlt hetek portugál emlékpénztermése: két új aranypénz és számos 2,5 eurós ezüstérme – e különös címletet kedveli a portugál nemzeti bank – látott napvilágot Európa legnyugatibb országában.

Portugália uralkodóit vonultatja fel az a színarany érmesor, amelynek legfrissebb kibocsátásán a 180 éve hatalomra került II. Mária királynő (1833–1853) látható, aki magyar szempontból is érdekes – ő volt ugyanis az utolsó királyunk, IV. Károly dédanyja. Mindemellett a zaklatott sorsú II. Mária – uralkodását polgárháborúk és trónviszályok kísérték – tizenegy (!) gyermekéből és az ő leszármazottaikból többen kerültek más, így a román, szász, olasz királyi trónokra is. A másik, mindössze 1,5 grammos aranypénz pedig Antero de Quental (1842–1891) költő és filozófus arcképét idézi fel egy megkapóan egyszerű, de találó ábrázolással.

Portugáliának tucatnyi építészeti remekműve került már fel az UNESCO Világörökségi listájára – legutóbb a spanyol határon fekvő erődvárost, Elvast nyilvánították védetté, amely ezer éven át ellenállt a hol barátságos, hol ellenséges hispán szomszéd támadásainak. Az ezüstérme címletoldalán Elvas díszes városkapuja látható, míg a hátoldalon az egyik jellegzetes csillag alakú véderőrendszer tervrajza kapott helyet.

A következő érme az egy évszázada először víz alá merült, első portugál tengeralattjáróról emlékezik meg: az 1913-ban hadrendbe állított Espadarte, azaz „Kardhal” fedőnevű 48 m hosszú hajót 21 tagú legénység irányította.

Az idén tavasszal megemlékeztek Portugáliában a solferinói (Észak-Itália) véres csatamező látványától megdöbbenő svájci kereskedő, Henry Dunant emberbaráti kezdeményezésére 150 éve megalapított Nemzetközi Vöröskeresztről is.

Végül az utolsó ezüstpénzt az Euro-star logóval ellátott összeurópai érmesor részeként bocsátották ki a portugálok, amelynek 2013-as témája a „Nagy európai írók” – ők az európai mágikus realizmus nagymesterére, az 1998-ban irodalmi Nobel-díjat kapott José Samaragóra (1922–2010) a legbüszkébbek, akinek időskori arcképe látható a sterlingezüst érmén.

5 euró, Au .999, 1/2 uncia, 30 mm, 2013

1/4 euró, Au .999, 1,5 g, 14 mm, 2013