2013. június 3.

Olaszország

Kétezer év építészeti remekei

OlaszországAz ógörög hajósok felfedezték a Földközi-tenger teljes partvidékét, majd különböző festői szépségű helyeken városokat alapítottak. Így esett, hogy a görög kultúra egyik legszebb temploma nem a Peloponnészoszi-félszigeten, hanem Szicíliában található. Itt alapították az i. e. VII. században Szelinosz – mai olasz nevén Selinunte – városát a görögök, ahol a kikötőváros melletti hegyet Akropolisszá (templomdombbá) nyilvánították, majd isteneik dicsőségére öt hatalmas templomot építettek. Ebből a legjelentősebbet, az 5 eurós ezüstpénzen látható Héra főistennő templomát a 20. században helyreállították, így most a monumentális, 70 m hosszú, oszlopsoros épület a szicíliai idegenforgalom egyik fő látványossága.

Tivoli festői kisvárosa 30 km-re Rómától keletre fekszik; a következő ezüst 5 eurós az itt található Hadrianus-villa szépségét dicséri. Róma Hadrianus császár (117–138) uralkodása alatt érte el legnagyobb kiterjedését; a művelt uralkodó pedig nemcsak megvédte, hanem kíváncsian körbe is utazta birodalma határait: Angliától Egyiptomig mindent látott az akkor ismert világból. Amikor visszavonult, saját örömére és pihenésére úti élményei alapján építette meg a tivoli villát, amelynek mesterséges tavait, oszlopcsarnokait már a 18. század első turistái is csodálták.

Végül a harmadik ezüstpénz, a 10 eurós az Északnyugat-Itáliában található Fenis városának legfőbb látványosságára, a középkori várkastélyra hívja fel a figyelmet. A fenisi kastély, amelynek első említése 1242-ből való, páratlan műemléknek számít: egyrészt számos bástyájával, másrészt azzal, hogy rombolás és átépítések nélkül, a maga eredetiségében hagyományozódott az utókorra, kitűnik a hasonló középkori várak sorából. Az érme címletoldalán a kastély legszebb freskója, egy 15. századi Sárkányölő Szent György-ábrázolás látható.

A két aranypénz egy Itália művészetét bemutató érmesor része: a 20 eurós Flórát, a növényvilág római istennőjét ábrázolja a reneszánsz festőművész, Botticelli ecsetje nyomán, míg az 50 eurós az állatvilág latin istenségét, Faunát dicsőíti egy szépséges oroszlán- és paripaábrázolással. Az állatok királyát Firenze egy köztéri szobráról mintázták, míg a lovas képe egy ugyanitt, a középkori Firenzei Köztársaságban vert ezüstpénzen jelent meg először.

5 euró, Ag .925, 18 g, 32 mm, 2013

10 euró, Ag .925, 22 g, 34 mm, 2013