2013. július 31.

Spanyolország

Egy szenvedélyes nép sikerei

I. János KárolyBár a római szerzők is írtak már regényeket, az irodalomtudomány a négyszáz éve megjelent Don Quijotét tartja a világ első modern regényének, mert Miguel de Cervantes (1547–1616) műve olyan lovagregény, amely felülírja önmagát, azaz a lovagregények paródiája is egyben. Hazája ezüst- és aranypénzzel tisztelgett a legismertebb spanyol szerző emlékének: Cervantes arcképe mögött hőseinek, Don Quijoténak és fegyverhordozójának, Sancho Pansának az árnyképe is megjelenik.

Szintén négyszáz éve történt, hogy a spanyolok felvették a „diplomáciai kapcsolatot” japánnal. A 16. század második felében ez – ahogyan erre az ezüstpénz érmeképe is utal – a jezsuita hittérítők megérkezését jelentette a távol-keleti szigetre. Ugyanakkor valóban a spanyol uralkodónál járt Európában első ízben japán diplomáciai küldöttség, a 16. század végén.

A hispánok egy ezüst- és egy aranypénzzel – szenvedélyes nép lévén – már most, egy évvel korábban izzítják a hangulatot a jövő nyári brazíliai labdarúgó-világbajnokságra; az érméken látható bajnoki trófea alatt nem is mulasztották el feltüntetni, hogy a legutóbbi foci-vb-t is ők nyerték.

Végül nem feledkeztek el az államfő, I. János Károly király 75. születésnapjáról sem. A címerét ábrázoló 30 eurós ezüstérmével felköszöntött János Károly nagy érdeme, hogy bár 1975-ben Francónak köszönhetően került hatalomra – a diktátor halála előtt őt jelölte ki utódjául –, országát mégis azonnal a demokrácia útjára terelte.

10 euró, Ag .925, 27 g, 40 mm, 2013

30 euró, Ag .925, 18 g, 33 mm, 2013