2006. június 6.

Veszélyeztetett állatok: a hattyú

bütykös hattyú
500 togrog, Ag .925, 25 g, 38,61 mm, 2006.
1000 togrog, Au .999, 1/25 uncia, 13,92 mm, 2006.
A hazánkban is honos bütykös hattyú kipusztulásának veszélyére kívánta felhívni a figyelmet a mongol nemzeti bank ezzel az arany-ezüst érmepárral, amely tipikus környezetében, egy a mongóliai zord hegyek között elterülő tavon úszva ábrázolja a fenséges madarat. Mongóliáról sokaknak a sivatag, vagy a füves puszták jutnak eszébe, pedig ennek a távoli országnak jelentős részét hegyek, és a köztük megbúvó hatalmas tavak borítják. Ezek a tavak szolgálnak élőhelyül a hattyúnak, és további veszélyeztetett mongóliai madárfajoknak. Az emlékpénzeken ábrázolt bütykös hattyú páratlan a maga nemében: akár 15-20 kilót is elérő súlyával a legnehezebb költöző madarak közé tartozik, de nagysága ellenére akár a 90 km/órás repülési sebességet is eléri. Különleges madárhoz különleges érme illik: az ezüst emlékpénzen a hattyú mellett ringatózó vízililiomot egy a híres Swarovski divattervező ékszerkollekciójából származó apró sárga féldrágakő díszíti.
Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója