2013. október 30.

Franciaország

A Tour de France

A Tour de France a világ leghíresebb kerékpáros versenye. Olyan jelképe ez a franciáknak, mint az Eiffel-torony vagy Napóleon. Még azok is hallottak róla, akik soha életükben nem ültek kerékpáron. A franciák arany- és ezüstérme kollekcióval emlékeztek meg az idén kétszeres évfordulót ünneplő Tourról: 110 éve volt az első verseny, és a nyáron rendezték meg a kerek 100. futamot!

A többnapos, pénzdíjas kerékpárversenyt először 1903-ban rendezte meg egy francia üzletember, aki így akarta népszerűsíteni frissen alapított autós újságját. Bár a megmérettetés nagyon „kegyetlenre” sikeredett – 18 napon át 2428 km-t tekertek a kerékpárosok, gyakran macskaköves utakon és kőtörmelékes hegyi ösvényeken –, hatalmas népszerűségre tett szert: a dobogósokat nemzeti hősként ünnepelték.

Tour de France

Száz éve alatt a Tour sokat változott, ezt az aranypénzek egykori és mai versenyzőt ábrázoló érmeképe is jól illusztrálja: eleinte a tűző nap ellen micisapkát hordtak a versenyzők, ma már a bukósisak a kötelező. Míg a hőskorban még tekerés közben is rágyújtottak egy cigarettára, vagy megálltak egy sörre az útszéli kocsmákban, addig napjainkban sajnos doppingszerekhez nyúlnak egyes versenyzők, hisz gyakran századmásodpercek döntik el, hogy ki nyeri meg a futamot. Régen a sportolók maguk javították a defektet – ezért is hord az aranypénzen a régi kerékpáros a testén egy pótgumit –, ma viszont már 4-5000 fős kisegítő személyzet kíséri a versenyzőket autóval.

Az ezüstpénzek a Tour de France jelképéről, a színes pólók adományozásáról emlékeznek meg. Az érmek megszerzésén kívül ugyanis a Touron ezek megszerzése számít a legnagyobb dicsőségnek: a fehér pólót a leggyorsabb 25 évnél fiatalabb versenyzőnek adományozzák a szervezők, a pöttyös trikót az embert próbáló hegyi szakaszokon leggyorsabb kerékpáros hordhatja, a zöldet a sprintekért, szakaszgyőzelmekért legtöbb pontot begyűjtő versenyző viseli, míg mind közül a legáhítottabbat, a sárga trikót a versenyen összességében vezető kerékpáros hordhatja, aki az aranyéremre is a legesélyesebb.

5 euró, Au .999, 0,5 g, 11 mm, 2013

50 euró, Au .999, 1/4 uncia, 22 mm, 2013