2013. október 30.

Kína

A világűr új urai?

A világűr új urai?Kína saját építésű űrhajóival 2003 óta már kéttucat embert juttatott az űrbe – az idén júniusban tízet is egyszerre –, egyértelműen felzárkózva az Egyesült Államok és Oroszország mellé az űrhatalmak sorába. Most azonban már az USA szatellit-navigációs monopóliumát is megtörni látszik: már működik a kínai műholdas helymeghatározó rendszer, a BeiDou. Az amerikai GPS már évtizedek óta világszerte használható, az EU Galileo-rendszere jövőre kezdi meg működését, azonban a kínai BeiDou már az idén lefedi Kínát, a Távol-Keletet és Ausztráliát, 2020-ra pedig az egész világot – ez utóbbi teljesítményhez összesen 35 műhold fellövésére lesz szükség. E nagyszabású terv sikerét hirdeti az iránytűt ábrázoló ezüstpénz: az érmekép hátterében egy BeiDou-műhold, a Göncölszekér, a Földgolyó ábrázolása és számítógépes számsorok láthatók.

Bár a fenti példán is látszik, hogy a világ legnépesebb állama a jövőbe tekint, Kínában a múlt és az ősök tiszteletének is mindig nagy hagyománya volt: impozáns méretű – 1 kg súlyú, 10 cm átmérőjű! – színezüst pénzen ábrázolták a Sanghaj partjai előtt a tengerben fekvő Mount Putuo szigetet, a kínai buddhisták legszentebb zarándokhelyét, illetve egy kisebb, 2 unciás ezüstérmén a sziget egyik csodálatos, pagodás templomát.

A kínai buddhisták úgy tartják, a könyörület „istennője”, Guan Yin ezen a szigeten világosodott meg, azaz lett boddhissatva. A három aranypénz is eme kultuszhoz kapcsolódik: mindhárom Guan Yinnek a szigeten látható monumentális szobrait ábrázolja
– a 10 000 jüanos érmét 1 kg aranyból verték!

10 jüan, Ag .999, 1 uncia, 40 mm, 2013

20 jüan, Ag .999, 2 uncia, 42,5 mm, 2013