2013. november 15.

Az MNB következő emlékpénze

50 éve kapott Nobel-díjat Wigner Jenő

November 17-én, az atomfizikus 111. születésnapján  bocsátja ki az arcképével ellátott ovális ezüstpénzt az MNB (3000 Ft, Ag .925, 12,5 g, 30x25 mm, 2000 verdefényes és 3000 tükörveret).

Wigner Jenő

Wigner Jenő (1902–1995) budapesti kereskedőcsaládban született, tanulmányait a Fasori Evangélikus Gimnáziumban végezte, mint korának sok más nagy tudósa. A számítógép feltalálója, Neumann János például osztálytársa volt, később pedig jó barátja is lett. Érettségije után Wigner a Műegyetemen tanult, majd a Berlini Műszaki Főiskolán. A német fővárosban kora legnagyobb atomfizikusainak, Plancknak, Heisenbergnek, Einsteinnek az előadásait hallgatta, közben pedig megismerkedett és életre szóló barátságot kötött egy másik magyar fizikazsenivel, Szilárd Leóval. 1930-ban az amerikai Princeton Egyetem felvette a tanárai közé, és ettől kezdve idejét az Egyesült Államok és Németország között megosztva töltötte. Zsidó származásuk miatt Szilárd Leóval együtt a nácik hatalomra jutása után hagyták el végleg Európát.

Ekkor kezdődött el Wignernek a tudomány és a világtörténelem szempontjából is korszakalkotó tevékenysége az USA-ban. Mivel német egyetemeken tanított, pontosan tisztában volt a nácik szolgálatába lépett tudósok igyekezetével az atombomba elkészítésére. Amerikában Wigner mutatta be Szilárd Leót Einsteinnek, aki a nácik törekvéseiről tájékoztatta a világhírű fizikust, majd akivel közösen megfogalmazott levélben figyelmeztették Roosevelt elnököt a német atombombaveszélyre. Így Wigner is részese lett a Manhattan-tervnek, az ő szerepe a világ első atomreaktorának megtervezése lett; akkor is jelen volt, amikor Enrico Fermi Chicagóban az „atommáglyával”  beindította az első ellenőrzött maghasadást.

Bár már negyven éve publikált az atomfizika, kvantummechanika tárgyában úttörő tanulmányokat – az MNB Vékony Fanni tervezte ezüstpénzének címletoldalán látható atommodell is a kutatási területére utal – ő maga lepődött meg a legjobban, amikor 1963-ban megkapta a Nobel-díjat. Ezért is lehetett az, hogy kortársai kizárólag szuperlatívuszokban beszéltek erről a páratlanul szerény zseniről.