2013. november 15.

Palau

Egy jó házőrző aranyat ér

Szigetországi érmékA kutya az ember legjobb barátja – tarja a mondás, és valóban, jó néhány példát ismerünk, amikor egy hűséges vagy jól kiképzett eb megvédte valakinek a vagyonát, vagy éppen emberéleteket mentett – gondoljunk csak a leghíresebb magyar kutyára, Mancsra, amely a miskolci mentőcsapat tagjaként több száz ember életét mentette meg azzal, hogy földrengések alkalmával felkutatta őket a romok alól. Az ilyen hűséges ebek gazdáinak kívánt örömet szerezni Palau ezzel a kutyaformájúra vert kedves miniarannyal.

A másik két érme a veszélyeztetett állatok védelmére hívja fel a figyelmet: a koalás érme különlegessége, hogy egy az ausztrál mackót ábrázoló, hímzéssel készült valódi felvarrót rögzítettek az ezüstpénzre. A másik, színes felfestéssel készült ezüstpénzen látható mandarinhal pedig – elvégre a kibocsátó egy csendes-óceáni szigetország – a tengeri élővilág védelmének fontosságára hívja fel a gyűjtők figyelmét.

1 dollár, Au .999, 0,5 g, 11 mm, 2013

5 dollár (koala), Ag .925, 20 g, 38,61 mm, 2013