2014. január 22.

Kanada

Lenyűgöző ragadozók

Lenyűgöző ragadozókKanadában nagy számban élnek még azok az állatok, amelyek a déli szomszéd Egyesült Államokban már szinte kihaltak. A fehérfejű rétisas például az USA-ban az 1970-es években majdnem kipusztult, Kanadában viszont még nőni is tudott a populációja. Ez a színarany 200 dolláros a fészkében – amely döbbenetes módon akár 2 m széles, 4 m mély és 1 tonna súlyú is lehet! – mutatja meg az Egyesült Államok fenséges címerállatát.

A grizzly szintén jó példa arra, hogy a veszélyeztetett állatok Kanadában hogyan „élik túl” az ember észak-amerikai térhódítását: a szürke medve egykoron az USA egész nyugati felében elterjedt volt, mára viszont csak Kanadában lelhető fel a 400 kilogrammos, felegyenesedve 3 méter magas „fenevad”. A 100 dolláros ezüstérmén ugyan lazacfogás közben láthatjuk a medvét, de az éhes grizzlyk képesek akár a náluk egy-két mázsával nehezebb, fél tonnás bölényt is elejteni!

A 3 dolláros ezüstpénz a mérnöki pontosságú pókhálóval és a színes felfestéssel készült pókkal viszont már egy új sorozat bevezető darabja, amely az „állati építészet” csodái előtt tiszteleg: a kollekció az állatvilágban fellelhető, az ember számára gyakran máig megfejthetetlen ügyességgel létrehozott „építményeket” mutatja majd be.

Az év elején a Kanadai Királyi Verdét elhagyta egy olyan ezüstpénz is, amely az ország természeti szépségei mellett Kanada nemzetközi jó hírnevét is öregbíti: a kék zománcdísszel ellátott 20 dolláros a Ciprus szigetén egymással szemben álló görögök és törökök között a békét fenntartó ENSZ-katonaságról emlékezik meg annak alkalmából, hogy a kanadai „kéksapkások” éppen 50 éve segítenek megőrizni a földközi-tengeri sziget nyugalmát.

200 kanadai dollár, Au .999, 1 uncia, 30 mm, 2014

100 kanadai dollár, Ag .999, 1 uncia, 40 mm, 2014