2014. január 22.

Németország

Vallás, mese, művészet világa

Már a 2014-es esztendő elején is csodálatraméltóan bő érmeterméssel jelentkezett Németország. Egyik legfontosabb kibocsátása a 600 évvel ezelőtt megtartott Konstanz-i zsinatról megemlékező ezüstpénz, amelynek érmeképén a vitatkozó egyházatyák éppen a 38 éves nyugati egyházszakadásnak próbálnak véget vetni. Ebben az időben – ahogyan az érmekép előterébe helyezett három bíborosi süveg is sugalmazza – három pápa, a római, az avignoni és egy harmadik ellenpápa is az egyház fejének hirdette magát, súlyos viszályokba taszítva a középkori Európát. Az egyházszakadásnak végül a magyar király, Luxemburgi Zsigmond vetett véget, amikor német–római császári minőségében a német–svájci–osztrák határon, a Boden-tó partján fekvő kisvárosba 1414-ben összehívta a kiegyezéssel záruló zsinatot.

A további kibocsátások a közkedvelt német érmesorokat folytatják: a Grimm-fivérek által gyűjtött mesék kollekciója ezúttal Jancsi és Juliska alakját idézi fel; a Németországban őshonos erdőket bemutató aranyak sora egy gesztenyefa-levelet ábrázoló érmével bővült; a nagy német szobrászokat bemutató kollekció az ógörög klasszikusokhoz méltó szobrokat alkotó, 250 éve született Johann Gottfried Schadow (1764–1850) arcképét és műveit felidéző ezüstpénzzel gyarapodott, míg a zeneszerzők ezüst arcképcsarnokába ezúttal a szimfóniáiról és operáiról híres, 150 éve született Richard Strauss (1864–1949) került.

10 euró, Ag .925, 18 g, 32,5 mm, 2014

20 euró, Au .999, 3,89 g, 17,5 mm, 2014