2014. január 22.

Bővül az eurózóna

Andorra euró érméi

A Pireneusok bércei között, Spanyolország és Franciaország határán fekvő törpeállam 2014 januárjában kibocsátja első euró fémpénzeit.

Andorra euró érméi

Az Andorrai Hercegség – jóllehet területe mindössze a magyar fővároséval megegyező – Európa egyik legrégebbi állama. A Pireneusi-hegységben élő katalán marhapásztorok részt vettek a mórok kiűzésében az Ibériai-félszigetről, és a bátorságukért cserébe Nagy Károly frank királytól szabadságlevelet kaptak. Tény, hogy Andorra évezredes címerében is szerepel két ökör, amely megerősíteni látszik az állam alapítóira vonatkozó hagyományt, és az is való, hogy egy néhány évvel a frank király halála után, 819-ben keletkezett oklevél már írásban rögzítette a pásztorközösség önrendelkezési jogait.

Európa legérdekesebb államformája

Andorra történetének következő fontos évszáma 1278, amikor a mai államformája kialakult. Ennek alapja két nagyúr, a szomszédos spanyol Urgell megye püspökének és a francia Foix grófjának a terület feletti torzsalkodása volt, melyet végül egy a pásztor „alattvalók” részéről is elfogadható egyezség zárt le: Andorra hercegség lesz, amelynek társhercegei – megosztott hatalommal – a mindenkori spanyol püspök és a francia gróf lesznek. Az urgelli püspökök máig megmaradtak Andorra társ-államfőinek – ezt jelképezi a címerben látható püspöki süveg és pásztorbot –, Foix grófjának jogai viszont Franciaország köztársasággá válásával a mindenkori francia államfőre szálltak át. Így az a fonák helyzet állt elő, hogy Franciaország köztársasági elnöke társherceg lett a szomszédos kis monarchiában! Mindazonáltal napjainkra a két társherceg szerepe reprezentatívvá vált, hisz Andorrának saját alkotmánya és a Völgyek Általános Tanácsa néven parlamentje van, a végrehajtó hatalom pedig a kormány és a kormányfő kezében összpontosul.

Andorra az eurózónában

A Hercegség lakói az elmúlt évszázadokban a spanyol pesetát és a francia frankot egyaránt fizetőeszközként használták. Amikor a két „nagy testvér” 2002-ben áttért az euróra, Andorra automatikusan, de az EU-val kötött szerződés nélkül – hisz a törpeállam még az Európai Uniónak sem tagja – használni kezdte a közös valutát. 2003-ban azonban, másik három európai miniállam, Monaco, San Marino és a Vatikán példáját követve, Andorra is kérte felvételét az eurózónába. Mivel a kis ország laza adózási szabályai miatt az európai nagyvállalatok kedvelt székhelyévé vált – azaz afféle európai adóparadicsomként édesgette magához a befektetőket és nyerészkedőket – a csatlakozási tárgyalások kilenc évig elhúzódtak. Miután Andorra „európaiasította” adózási rendszerét, 2012-ben felvételt nyert az eurózónába, az euró a Hercegség hivatalos fizetőeszköze lett.

2013 tavaszán pályázatot írtak ki az euró érmék nemzeti oldalainak megtervezésére – kivéve a 2 euróséra, amelyet a Völgyek Általános Tanácsának döntése értelmében az andorrai címer fog díszíteni –, tavaly nyáron pedig már közzé is tették az elfogadott érmeterveket: a vörösréz 1, 2 és 5 eurocentet a kis hegyi országra jellemző pireneusi zerge és egy kőszáli sas díszíti, a sárgaréz 10, 20 és 50 eurocenten Andorra legrégebbi kőtemploma, a 12. századi Santa Coloma d’Andorra látható, míg az 1 eurósra az andorrai parlament kőépülete, az 1580-ban épült Casa de la Vall került. A spanyol királyi pénzverde és a párizsi verde 2014 januárjától összesen 2,4 millió euró érmét ver majd Andorra számára.

Megvétózott érmekép

Az andorrai sárgaréz 10, 20 és 50 eurocent eredeti érmetervén egy a Santa Coloma d’Andorra templomot jórészt eltakaró, csak a harangtornyot látni hagyó Jézus-arckép szerepelt volna úgy, ahogyan azt egy freskón ábrázolták a 12. századi Església de Sant Martí de la Cortinada templomban. Az EU „kormánya”, az Európai Bizottság azonban az Unió vallási semlegességére való hivatkozással megvétózta ezt a tervet, így az érmeképről levették Krisztus portréját, és az üres helyet most a Santa Coloma d’Andorra templom addig letakart részei töltik ki.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója