2014. március 19.

Brit Virgin-szigetek

Érmecsodák

Máig megdöbbenti a Párizsba érkezőket, amikor a szemük elé tárul a világ egykori legmagasabb épülete, a 300 méteres Eiffel-torony. A tervezőjéről elnevezett, 125 éve készült vastornyot az 1889-es párizsi világkiállításra építették ideiglenesen, azonban az esemény után – bár akkoriban még gyűlölője, ellenzője is volt elég, hisz valóban „rátenyerelt” az addig visszafogottan konzervatív városképre –, a teljesítményükre büszke párizsiaknak nem volt szíve elbontani. Jó döntésnek bizonyult, hisz napjainkra a franciák első számú jelképévé vált, amely turisták millióit vonzza a francia fővárosba. A Brit Virgin-szigetek pedig a születésnapját ünneplő építményhez méltóan extravagáns, Eiffel-torony alakú ezüst 10 dolláros kibocsátásával indította a 2014-es évet.

A kis szigetországok kibocsátási hagyományaihoz híven azonban a másik érméjük sem kevésbé különleges: titánból készült, az egyetlen fémből, amelyet még az emberi szervezet – ez a természet csodája – sem kezel idegen testként, ezért leginkább implantátumok drága nyersanyagaként használják. Most azonban festékkel vegyített titánból a veszélyeztetett tengeri élővilág védelmét hirdető csikóhalas érme készült, amelynek színe a Karib-tenger türkizkék vizére emlékeztet.

10 dollár, Ag .999, 1 uncia, 37x81 mm, 2014

5 dollár, Ti .990, 10 g, 36,1 mm, 2014