2014. május 21.

Egy különös uralkodó emlékpénzei

Mária királynő aranyforintja

Mária királynő aranyforintjaNemzeti történelmünk különös alakja az Anjou-házi Mária királynő (1382–1395), hisz Mária Terézia mellett egyike volt a mindössze két magyar női uralkodónak. A „Középkori magyar aranyforintok” sorozatban két arany és egy színesfém emlékpénzt bocsátott ki az MNB a királynő aranyforintjának képével.

A nőági örökösödés olyannyira idegennek hatott a magyar főurak számára, hogy édesapja, Nagy Lajos király még életében rendelettel „fiúsította” Máriát. Így a királynő a „rex”, azaz király címet használta, szemben a „reginá”-val, amely akkoriban a királynékat jelölte. I. Lajos – megerősítendő Mária hatalmi pozícióját – lányát IV. Károly német-római császár fiával, Luxemburgi Zsigmonddal jegyezte el. A hercegnőt három évvel később, édesapja halálának másnapján, az esztergomi Demeter érsek koronázta királlyá.

A 11 éves királynő nevében anyja, Erzsébet királyné uralkodott, legfőbb támaszuk Garai Miklós nádor volt. A magyar bárók egy része azonban nem ismerte el a nőági örökösödést és Mária jegyesét, Zsigmondot látták volna szívesen a trónon. Megint mások a Nagy Lajos udvarában nevelkedett ifjú nápolyi királynak, Durazzói Károlynak szánták a Szent Koronát. Támogatói Horváti Pál zágrábi püspök és Horváti János macsói bán voltak, akik kieszközölték, hogy jelöltjüket Demeter érsek Székesfehérvárott II. Károly néven magyar királlyá koronázza.

A hírre már nyílt hatalmi harcok törtek ki: Zsigmond cseh-morva csapatokkal érkezett az országba, és kikényszerítette a beígért házasságot Máriával. Ekkor viszont Horváti János meggyilkoltatta Garai nádort, majd Máriát édesanyjával együtt elrabolta és a dalmát tengerparton Novigrad várába záratta, ahol az anyakirálynét Mária szeme láttára megfojtatta. A hatalmi harcokból végül Zsigmond került ki győztesen, aki kiszabadította hitvesét, majd vele együtt társuralkodóként, később pedig egyedül az egyik leghosszabban hatalmon lévő, legnagyobb magyar királyként uralkodott.

Mária tragédiája azonban sajnos beteljesedett: Zsigmond első gyermekét hordta a szíve alatt, amikor a Budai-hegyekben lovasbalesetet szenvedett és koraszülött csecsemőjével együtt meghalt. A királynő emlékére kibocsátott, Soltra E. Tamás tervezte érmék paraméterei a következők:

50 000 Ft, Au .986, 20 mm, 2000 db 3,49 g és 500 db 13,96 g piefort, valamint 5000 db 2,7 g Cu75-Ni4-Zn21.

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény