2014. május 21.

Franciaország

Európa nagyhatalma

Európa nagyhatalmaA modern kori Franciaország meghatározó nagyhatalma Európának: 50 évvel ezelőtt az ő hathatós közreműködésével jött létre az Európai Űrügynökség – hirdeti az első 10 eurós ezüstérme –, hogy a NASA-tól függetlenül az öreg kontinens országai is képesek legyenek műholdakat juttatni a világűrbe. Az együttműködés sikerét jól példázza, hogy néhány éven belül üzemképessé válik a Galileo, az amerikai GPS-től független európai navigációs rendszer.

Franciaország mindig odafigyelt a tengeren túli kapcsolataira is. Az aranypénzt tanúsága szerint például 50 évvel ezelőtt létesült diplomáciai kapcsolata egy másik szuperhatalommal, Kínával. Az érmén a két ország császárságkori nagyhatalmi jelképei, Napóleon párizsi Diadalíve és a pekingi Mennyek temploma láthatók.

Franciaország nagyhatalmi léte azonban nem napjainkban kezdődött: már Kopasz Károly (840–877) frank király is jelentős birodalmat épített ki a mai Franciaország területén. 1150 évvel ezelőtt ő alapította a máig működő párizsi pénzverdét, ezért kerültek a dénárjai a róla megemlékező 50 eurós aranypénz címletoldalára.

A francia évfordulók sorából pedig természetesen nem maradhatott ki az idén 125 éves Eiffel-torony megünneplése sem: az ezüst 10 eurós címletoldalára a Szajna-partnak azon térképrészlete került, amelynek középpontjában a 324 m magas
építmény található.

10 euró, Ag .900, 22,2 g, 37 mm, 2014