2014. május 21.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság emlékpénzei

Foci-vb a futballparadicsomban

A világ egyetlen nemzete sem gyűjtött be annyi futballtrófeát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) futballtornáinak egy évszázados történetében, mint a brazil. Öt világbajnoki cím, nyolc Copa America győzelem (az Európa-bajnoksággal egyenértékű kontinensviadal), négy ifjúsági világbajnoki cím és négy teremfoci világbajnoki győzelem fémjelzi a brazil futball dicsőségmenetét.

Ausztrál humor

Június 12-én kezdődik Brazíliában a futball-világbajnokság, amelynek nyitómérkőzését az ország legnagyobb városában, Sao Paulóban, a döntőjét pedig egy hónappal később, július 13-án vasárnap Rio de Janeiróban játsszák.

A futball a brazilok első számú szerelme. Bár sok más sportnak – a Forma–1-nek, a szörfözésnek, a brazil jiu-jitsunak –, a táncnak és a rockzenének is nagy rajongói, sem a Riói Karnevál, sem Rolling Stones együttes nem örvend akkora népszerűségnek, mint a brazil futballsztárok tucatjai. Egyedül a fiatalon elhunyt Ayrton Senna Forma–1-es brazil világbajnok tisztelete mérhető a labdarúgás nagyjaiéhoz. Közöttük is legnagyobb sztár a focinak köszönhetően utcagyerekből sportminiszterségig jutó Pelé, akinek neve szinte egyet jelent a brazil futballal; de az elmúlt néhány évtizedből rajta kívül még olyan kivételes tehetségek nevét jegyezhették meg a világ focirajongói, mint Socrates, Romario, Cafu, Roberto Carlos, Ronaldo, Ronaldinho, Kaká, Pepé – és még sorolhatnánk a végtelenségig.

Tények és érdekességek a házigazdáról

Brazíliát 1500-ban fedezték fel az európaiak. A portugál tengerész, Pedro Álvares Cabral, miközben nyugat felé hajózott az Atlanti-óceánon, hogy – akárcsak Columbus – megtalálja az Indiába vezető vízi utat, kötött ki először a brazil partokon. A portugál korona gyarmati uralma egészen 1822-ig tartott, amikor is a Portugália trónjáról Napóleon által elüldözött és Brazíliába menekült király, I. Péter létre nem hozta az anyaországtól független Brazil Császárságot. Dinasztiájának uralma 1889-ig tartott – ekkor egy katonai puccs megdöntötte a hatalmát és kikiáltotta a köztársaságot.

Bár 1964 és 1985 között Brazília a katonai diktatúra sötét időszakát élte, az elmúlt három évtizedben helyreállt a demokrácia, sőt 2011-ben a rokonszenves, hazafias Dilma Rousseff személyében megválasztották az ország első női köztársasági elnökét is! Azóta Brazília igazi virágzásnak indult: a világ első számú fa-, kaucsuk-, kávé- és cukornádtermelője, de jelentős például az autóipar is – érdekesség, hogy Dél-Amerika 2,5 millió etanol üzemű autóját ők látják el a cukornádból nyert alkoholalapú üzemanyaggal! Az ország, méreteinél – Oroszország, Kína, az USA és Kanada után az ötödik legnagyobb a világon –, természeti erőforrásainak gazdagságánál és 190 milliós lakosságszámánál fogva hihetetlen lehetőségek előtt áll. A demokratikus kormányzásnak és a hazafias gazdaságpolitikának köszönhetően a fejlődés olyan látványos eseményekben is megmutatkozik, mint az idei labdarúgó-világbajnokság, vagy hogy 2016-ban Rio de Janeiro rendezheti meg a nyári olimpiát.

Hazai és kanadai emlékpénz

Focilázban az ország: városok és stadionok

Brazíliában óriási városok vannak, a két legnagyobb település Sao Paulo 11,2 (!), valamint Rio de Janeiro 6,3 millió lakossal. De a sorban következő négy városnak is – köztük az ország középpontjában épült, 1960-ban alapított Brazíliavárosnak is – már 2,5 millió fő körüli a lakossága. További tizenegy város pedig jóval 1 millió fő feletti lakossággal bír. Ezekben a nagyvárosokban, szerte az országban, szám szerint tizenkettőben, tizenkét hatalmas futballstadionban rendezik meg a világbajnokság mérkőzéseit. A nyitómeccset az ország déli részén, az Atlanti-óceán partján fekvő Sao Paulóban, a 6000 munkás részvételével újonnan felhúzott, 68 ezer nézőt befogadni képes, téglalap alakú Arena de Sao Paulóban játsszák. A finálét viszont a Rio de Janeiró-i, kerek Estadio do Maracanában rendezik meg. A Maracanát 1950-ben szintén a vb döntőjének helyszínéül építették, és akkoriban a világ legnagyobb futballstadionja volt: 200 000 brazil focirajongó zsúfolódott össze a lelátóin! Ennyi ember egyszerre azóta sem nézett futballmérkőzést élőben – mára azonban, biztonsági okokból, a Maracana befogadóképességét is 74 ezer főre csökkentették.

Logó, kabalaállat és a legfontosabb: a labda

A piackutatások azt mutatják, hogy egy futball-világbajnokság után néhány évvel a megkérdezettek nagy részének nem az aranyérmes ország neve, a döntő győztes gólja vagy egy futballcsillag neve jut eszébe először, hanem a világbajnokság logója. Ez a színes embléma az, amely évtizedekre, vagy akár örökre „beleég” a focirajongók emlékezetébe, és ez alapján idézik fel az adott vb-hez kapcsolódó további eseményeket. A megtervezése és a legtalálóbb embléma kiválasztása ezért hihetetlenül nehéz feladat elé állítja mind a grafikusokat, mind a bírálóbizottságot. A logónak egyszerre kell utalnia a világbajnokság szervezőjére, a FIFA-ra, ugyanakkor a vendéglátó országról is valami nagyon jellegzetest kell felmutatnia. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 25 legjobb brazil grafikai stúdiót kérte fel a logó megtervezésére, amelyek összesen 125 pályaművet nyújtottak be a FIFA-nak. Ezután egy elismert ipari formatervezőkből, építészekből álló szakértői bizottság – amelyben mindazonáltal olyan nemzetközileg ismert brazil hírességek is helyet kaptak, mint Paolo Coelho, az író, vagy Gisele Bündchen, a szupermodell – választotta ki a győztes emblémát, amely ezúttal a világ legismertebb sporttrófeáját, a világbajnok csapatnak járó kupát ábrázolja. A trófeát három kéz formázza meg, amelyek az indoklás szerint jól jelképezik Brazília különböző etnikumainak – a portugáloknak, spanyoloknak, németeteknek, olaszoknak, a feketéknek, az őslakos indiánoknak – a foci iránti közös rajongását, és azt az összefogást is, amelynek köszönhetően a világbajnokság házigazdájává lehettek. A logó a zöld, sárga és kék színeivel pedig egyaránt utal a brazil zászló színeire, az országot szimbolizáló és annak nagy részét borító dzsungel lombjaira vagy a keleti part világhírű, sok ezer kilométeres sárga homokstrandjaira is.

A labda: brazuca

A világbajnokság kabalaállata egy rokonszenves kis tatu lett. A tatu egy Dél-Amerika dzsungelében élő páncélos állat, amelynek legfőbb jellegzetessége, hogy amikor veszélyt észlel, egy áttörhetetlen páncéllabdává képes összegömbölyödni. Egyes tatufajták páncélzatának még a szelvényei is éppen úgy néznek ki, mint egy focilabda hatszögű alkotóelemei, így egy összegömbölyödött tatu valóban hasonlít egy futball-labdára. Fuleco, a sárga színű, zöld tornagatyás, kék páncélos – tehát brazil nemzeti színekben pompázó – kis tatu személyében a brazilok ötletes és humoros kabalát választottak a világbajnokságnak, akinek a neve egyébként a futball és az ecology (ökológia) szavakból tevődik össze, ezzel is hangsúlyozván a vendéglátók focirajongását és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Mindemellett a logó és a kabalaállat a nagyközönséghez, a gyermekkorú focirajongók millióihoz szólnak, a játékosok azonban a legnagyobb izgalommal mindig a világbajnokság új, hivatalos labdáját várják!

A német sportszergyártó óriás, az Adidas 1970 óta a FIFA világbajnokságainak hivatalos labdabeszállítója. Azóta minden vb-re megkísérelte előállítani a világ valaha létezett leggömbölyűbb focilabdáját. Ez egyébként a játékosok részéről a többi nagy sportszergyártó irányában is egy általános elvárás – így az elmúlt évtizedek technikai újításai során a focilabdákról eltűntek, vagy más formájúvá váltak a jellegzetes hatszögletes szelvények, a varrások mélyebbre kerültek és láthatatlanná váltak. Valóban nem kis feladat olyan játékeszközt alkotni, amely minden időjárási körülmények között, tűző napon, 40 fokos trópusi melegben és zuhogó esőben, hidegben is ugyanolyan szép röppályán és egyformán messzire repül. Az Adidas és a labdát két és fél éven át tesztelő 600 játékos – közöttük olyan sztárok, mint Lionel Messi vagy Zinedine Zidane – állítása szerint a 2014-es vb hivatalos játékszere, a Brazuca tökéletes focilabda lett!

Emlékpénzek a foci-vb szolgálatában

Emlékpénzek a VB-re

A Brazil Nemzeti Bank ez év januárjától a világbajnokság népszerűsítésére egy kilenc emlékpénzből álló sorozatot bocsát ki a nyitómérkőzésig. A kollekcióban egy 10 reálos aranypénz (Au .900, 4,4 g, 16 mm), két 5 reálos ezüstérme (Ag .925, 27 g, 40 mm) és hat darab 2 reál névértékű réz-nikkel emlékpénz (Cu-Ni, 10,17 g, 30 mm) kapott helyet.

Az aranypénz előlapján egy kapuhálóba lőtt focilabda látható, mellette a Dél Keresztje csillagképpel, amely Brazília zászlójában is szerepel. A csak a déli féltekéről látható csillagkép a déli tengereken hajózók tájékozódását úgy segíti évezredek óta, mint az északi félteke utazóit az Északi Sarkcsillag. Fontossága miatt a déli félteke sok országának – például Ausztráliának, Új-Zélandnak – a nemzeti lobogójában is szerepel.

A két ezüstpénz négy érmeképben sűríti össze a 2014-es labdarúgó világbajnokság lényegi tudnivalóit. Az egyiken Fuleco, a kabalaállat és a legismertebb brazil játékos, Pelé leghíresebb csele, az ollózó rúgás látható. A másik érmén a döntőnek otthont adó riói Maracana stadion és az ország térképe körül a 12 mérkőzéshelyszín városainak neve és apró, ötletes jelképei kaptak helyet – Rió képviseletében az óriás Jézus-szobor, a dzsungel szívében fekvő Manaus jelképeként egy papagáj, de például a strandjairól híres Recifét egy apró napernyő szimbolizálja.

A hat réz-nikkel érme a labdarúgás lényegét foglalja össze a játék hat legfontosabb momentumának – úgy mint passz, mellel levétel, fejelés, cselezés, védés és góllövés – felvonultatásával. Az egységes címletoldalakon egy focilabda előtt Brazília körvonala és benne a győztesnek járó FIFA-trófea látható.

Szamuráj hagyománySzamuráj hagyomány