2014. június 27.

Finnország

Rajzfilmhősök szülőanyja

Rajzfilmhősök szülőanyja Az ezüstpénzen látható finnországi svéd művésznő, Tove Jansson (1914–2001) sokoldalú tehetségével fél évszázadon át nyűgözte le Skandinávia, majd a televíziózás elterjedésével az egész világ közönségét. Regényei és festményei mellett ugyanis az 1945-ben kiadott Múminok című mesekönyve, majd a kis, fehér, vízilószerű trollokokról saját kezűleg rajzolt képregényei és rajzfilmjei világsikert hoztak számára. Jansson népszerűségét jól példázza, hogy a hidegháború nagy békéltetője, a négyszeres finn köztársasági elnök Kekkonnenen kívül ő az egyetlen, aki kétszer kapott emlékpénzt Finnországban, a finn nemzeti légitársaság pedig még az utasszállító gépeit is óriás Múmin-festményekkel dekorálja.

A bimetál érme a finn természeti szépségeket bemutató érmesor része: egyik oldalán a finn tóvidékre olyannyira jellemző tavirózsákat, míg a másikon az ország hatalmas fenyveseire utaló fenyőágakat láthatunk. Az emlékpénz magjának ötvözetében az alumínium, a gyűrűjében pedig a sárga színt adó réz dominál.

10 euró, Ag .925, 10 g, 28,5 mm, 2014

20 euró, Ag .925, 25,5 g, 38,6 mm, 2014