2014. június 27.

Portugália

Patinás történelem

A gazdag portugál érmetermés az Ibériai-félsziget nyugati partján élő kis nép történelmi nagyságáról tanúskodik. Az egyik 2,5 eurós ezüstpénz a világ legrégebben működő felsőoktatási intézményéről, a Coimbrai Egyetemről emlékezik meg. Az 1290-ben alapított iskola legkorábbi épületegyüttese látható az érmén. A másik rendhagyó címletű ezüstpénz a kétfedelű hidroplán és a sugárhajtásos vadászgép ábrázolásával az idén 100 éves portugál légierő által bejárt – vagy inkább berepült – hosszú, egy évszázados útra utal. A harmadik 2,5 eurós ezüstérme (és arany párja) pedig a portugál népművészet egy különlegességére, az ökrök fából faragott igájára hívja fel a figyelmet – a hátoldalon látható díszes járom két lyukába került egykoron az igavonó állatok nyaka.

Az 5 eurós ezüst–arany érmepár a portugál uralkodónőket bemutató kollekció részeként Portugáliai Eleonóráról (1434–1467) emlékezik meg, akit III. Frigyes német-római császárhoz adtak feleségül. Bár az uralkodónak öt gyermeket szült, a férje nem szerette, és a legenda szerint a császárné bánatában halt meg fiatalon.

Végül az utolsó emlékpénz, a negyed eurós miniarany a portugál költőzseni Fernando Pessoáról (1888–1935) emlékezik meg. Pessoa volt a portugál irodalmi modernizmus egyik elindítója, aki arról vált hírhedtté, hogy rövid élete során vagy 80 álnéven, különféle stílusokban írt kitűnő verseket, amelyeket más és más költőknek tulajdonított a korabeli közönség.

2,5 euró, Ag .925, 12 g, 28 mm, 2014

2,5 euró, Au .999, 12 g, 28 mm, 2014