2014. szeptember 3.

A Nemzeti Bank emlékpénzzel ünnepeli a 25 éves fennállást

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Emlékpénzt kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete –, amely 1989 óta van jelen hazánkban, mint a karitatív szervezetek egyik legjelentősebbje. Alapítója és vezetője Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes.

Huszonöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Nemzeti Bank 2000 forint névértékű emlékpénz (Cu75-Ni25, 23,7 g, 37 mm, 6000 db tükörveret és 4000 db verdefényes) kibocsátásával köszönti a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot alapításának 25. évfordulóján. A Szeretetszolgálat jelmondata szerint legfőbb feladatának a hit védelmét és a szegények szolgálatát tekinti, és ebbéli tevékenységében egyedülálló nemzetközi és hazai tapasztalatokkal rendelkezik. Szerepvállalása a legszélesebb társadalmi körökben elfogadott és elismert. Jelképe a nyolcágú máltai kereszt, melynek ágai a nyolc evangéliumi boldogságot jelentik. Az érme középpontjában ez a közismert jelkép látható, amit az a jelmondat foglal keretbe, amely már több mint kilencszáz éve minden máltai szervezet jelmondata a világon: "A hit védelme és a szegények szolgálata".

A segélyszervezet munkája három alappilléren áll: az országosan mintegy 150 önkéntes csoporton, ami több mint 5000 aktív és további 15000 mozgósítható segítőt jelent, a közel 200 szociális és egészségügyi intézményt illetve szolgálatot felölelő, szintén országos szociális szolgáltatói rendszerén, valamint a különböző speciális projektjein. Az önkéntesek mindennapos tevékenységük során ételt és ruhát osztanak, szállást kínálnak a fedél nélkülieknek, de akár ügyet is intéznek az arra képtelen emberek helyett. Segítő tevékenységük mindig az emberre irányul. Ennek ékes jele, hogy a Máltai Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, és nyitotta meg az ország első kerekesszék javító műhelyét. Programjai súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat. Így jöttek létre a cigánytelepeket és a leszakadó közösségeket elzáró láthatatlan falakat lebontó integrációs programok, és a nyomor felszámolására irányuló modellkísérletek. A máltai misszió része a közöny elleni küzdelem is, a társadalom ötletes megszólítása, amelynek végső célja nem utolsó sorban az emberek bevonása a segítő programokba.

HúsvétHúsvét