2014. szeptember 3.

Nagy-Britannia

Egy királynő tragédiája

Egy királynő tragédiájaA II. Erzsébet elődeit felvonultató réz-nikkel kollekció legújabb kibocsátásán Anna (1702–1714), a tragikus sorsú angol királynő látható: 17 világra hozott gyermekének fele halva született, fele pedig csak néhány hónapig élt. Így magva szakadtával a Stuartok a Hannover-háznak – II. Erzsébet felmenőinek – adták át a brit koronát. A 300 éve elhunyt Anna korából egy másik érdekes szál is áthúzódott a 20. századba: első számú hadvezére, az Európát végigverő Marlborough hercege Sir Winston Churchill angol miniszterelnöknek és II. világháborús katonai főparancsnoknak volt az egyenes ági felmenője.

A másik brit érmeújdonság, a hagyománytisztelőn hétszögletes, sterlingezüst 50 pennys a  Glasgowban megrendezett XX. Nemzetközösségi Játékoknak állít emléket, amely az olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye. A négyévenkénti játékokon a brit korona egykori országai olyan tipikusan angolszász, az olimpián nem szereplő sportokban is összemérhetik erejüket, mint a hétszemélyes rögbi, a net-ball (palánk nélküli női kosárlabda) vagy a bowling.

5 font, Cu-Ni, 28,28 g, 38,61 mm, 2014

50 penny, Ag .925, 8 g, 27,3 mm, 2014