2014. szeptember 3.

Andorra

Vallási áhítat Itáliából

Vallási áhítat ItáliábólA kis monarchiától nem idegen a vallásos érzület, hisz egyik társhercege is a szomszédos spanyol Urgell megye katolikus püspöke. Legújabb kollekciójában Andorra itáliai reneszánsz és barokk mesterek oltárképeit mutatja be – a témának megfelelő formájú ezüstpénzeken. Az egyik érmén a velencei reneszánsz festő  Lorenzo Lotto a Madonna és a gyermek (1518) című alkotása, míg a másikon Giovanni Battista Salvi Il Sassoferrato barokk mester a Gyászoló Madonna (1650 körül) című vászna látható.

A harmadik ezüstpénzen szintén színes felfestéssel –  pompázatos színei miatt csakis ez méltó hozzá – a jégmadár jelenik meg. Az apró halakkal táplálkozó madár az álcázás nagymestere: a hasa vörös, mint egy őszi falevél, ezért a víz felszíne alatt úszó halak felfelé tekintve nem ismerik fel. A háta viszont fényes kék, így fentről a nagy ragadozó madarak számára úgy néz ki, mint a csillogó víztükör. Kitűnő tulajdonságainak köszönhetően a jégmadár nagy túlélő: a fél világon – Európában, Észak-Afrikában és egész Ázsiában – is elterjedt.

15 diner, Ag .999, 50 g, 40x60 mm, 2014

5 diner, Ag .925, 1/2 uncia, 38,61 mm, 2014