2014. november 5.

Cook-szigetek

Megdöbbentő verdetechnika

Megdöbbentő verdetechnikaA modern verdetechnikának köszönhetően az érmekibocsátások érdekességének már csak a képzelet szabhat határt, a Cook-szigeteki érmék azonban még így is meghökkenést keltenek a szemlélőben: a mesterséges szaganyagokkal vegyített, élethű fedőfestésnek köszönhetően a szögletes ezüstdollár például nemcsak megszólalásig hasonlít egy tábla csokoládéra, hanem ugyanúgy illatozik is, mint a világ legkedveltebb desszertje!

A tenyérnyi méretű hőmérős ezüstpénz a 270 éve elhunyt svéd fizikusnak, Anders Celsiusnak állít emléket, aki feltalálta a modern hőmérőt. Az érmén lévő kerek, hőérzékeny fekete fóliákról a 14 és 34 ºC közötti hőmérséklet olvasható le.

Nem kevésbé figyelemre méltó a harmadik kibocsátás sem, amely a „Csodálatos mozaikok” érmesor nyitó darabjaként a Rómában található Lateráni bazilika kupolájának gyönyörű, 13. századi óriásmozaikját jeleníti meg. Ez a bazilika a pápák székhelyi temploma, így itt található a pápai trón is.

5 dollár (csokoládé), Ag .999, 20 g, 47x27 mm, 2014

5 dollár (Celsius), Ag .925, 1 uncia, 50 mm, 2014