2006. augusztus 6.

"A Magyar Nemzet Pénzérméi"

Szent István dénárja

Talán eddigi legnagyobb és legszebb vállalkozásába kezdett a nemzeti témájú éremsorozatok és utánveretek kibocsátásáról ismert Érem Művészeti Intézet: most elindított éremsorában hazánk ezeréves pénztörténetét foglalja színezüstbe a legszebb, legritkább, legfontosabb magyar történelmi pénzérméink felvonultatásával.

történelmi pénzérméink

A budapesti székhelyű Érem Művészeti Intézetet igényes kidolgozású, nemzeti témájú éremsorairól és szép utánvereteiről ismerhette meg a hazai gyűjtők tábora. Ezt a szép hagyományt folytatja az intézet legújabb színezüst éremkollekciójával, a magyar történelmi fémpénzeket bemutató sorozattal. Az éremsor összeállításának koncepciója szerint az érmek az államalapító Szent István által kibocsátott első magyar pénztől kezdve eredethűen mutatják be a numizmatikai szempontból legfontosabb, mérföldkőnek számító érméket, valamint a legritkább, legérdekesebb, és nem utolsósorban a legszebb fémpénzeinket. Ezeknek a szempontoknak megfelelően egy-egy ezüstérem előlapján a bemutatni kívánt pénzérme előlapja, a hátoldalán pedig a megjelenített fémpénz hátlapja látható. Az előlapokon a bemutatott pénzek azonosításához az érmeképek felett látható két történelmi évszám és egy körirat ad segítséget, míg az érmek hátoldalán egységesen "A MAGYAR NEMZET PÉNZÉRMÉI" felirat szerepel.

Az eddig négy ezüstérmet felvonultató kollekció első darabja Szent István király bajor minta alapján verettett dénárját, az első magyar pénzt mutatja be. A valószínűleg először 1001-ben kibocsátott pénz egyik oldalán egy korabeli uralkodói jelkép, a zászlós lándzsát tartó kéz látható a latin "LANCEA REGIS", azaz "királyi lándzsa" felirattal. Az érme másik oldalán a nyugat-európai pénzekről jól ismert Karoling-templom jelenik meg a "REGIA CIVITAS", azaz "királyi város" felirat társaságában, amely István király székhelyére - Székesfehérvárra vagy Esztergomra - utal. A sorozat második érme a millennium alkalmából 1896-ban kibocsátott, Ferenc József portréjával ellátott monarchiabeli 1 koronást mutatja be, melyet a hátoldalán látható honfoglalás-jelenet az egyik legszebb magyar kibocsátású érmévé tett a gyűjtők szemében. Történelmünk egy rövid, de annál dicsőbb időszakára utal az éremsor harmadik darabja Rákóczi Ferenc ezüstforintjával. A Rákóczi által kibocsátott érmék numizmatikai szempontból azért érdekesek, mert a "magyar rendek vezérlő fejedelme", szakítva az addigi uralkodói hagyománnyal, saját portréja helyett kizárólag nemzeti jelképeket: az országcímert és a hagyományos magyar ábrázolást, a Magyarország védőjének tartott Szűz Máriát verette a pénzekre. Az éremkollekció legutóbbi darabjára az 1848-ban, a szabadságharc alatt kibocsátott ezüst 20 krajcáros került, mely mérföldkőnek számít a magyar pénzek sorában, hisz történelmünk során egyike volt az első magyar feliratú pénzeknek.

Ilyen bevezetés után kíváncsian várjuk az Érem Művészeti Intézet gyűjteményének következő darabját. Az intézettől kapott információink szerint a sorozat vége még nyitott, de legvalószínűbb, hogy a közelmúlt legszebb forintjai egyikének megörökítésével fog zárulni az éremkollekció. A tükörveretű érmek átmérője 35 mm, a súlyuk pedig 10,37 g. A "Magyar Nemzet Pénzérméi" éremkollekció minden egyes darabja színezüstből készül, és mivel nemcsak esztétikus megjelenés, hanem a legapróbb részletekig eredethű érmeábrázolás is jellemzi őket, a magyar nemzeti témákat megjelenítő nemesfém plakettek kedvelői mellett méltán számíthatnak a pénzérmék gyűjtőinek komoly érdeklődésére is.

Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény