2014. november 5.

Litvánia

Az utolsó litas emlékpénzek

Az utolsó litas emlékpénzekA Baltikum területén már a kőkorszakban is fejlett kultúrájú népek éltek – míg mások kőbaltát csiszoltak, ők már borostyánékszereket készítettek: az aranypénzen látható lyukas, pöttyözött körforma egy litván régészeti lelet, amelyről nem tudni, hogy a Napot ábrázoló amulett volt, vagy pusztán ékszerként szolgált.
Néhány ezer évvel később az oroszok támadtak a kis balti államokra. Azonban 500 évvel ezelőtt, a Litván Nagyhercegség a Lengyel Királysággal összefogva, az ezüstpénzen látható Konstantinas Ostrogiskis litván hadvezér parancsoksága alatt az 1514-es orsai csatában (ma belarusz város) döntő csapást mértek az oroszokra – ámbár csak néhány évtizedre állították meg Moszkva terjeszkedését.
Litvánia, Észtországgal és Lettországgal együtt, legutóbb 1991-ben szabadult fel az orosz megszállás alól. A balti államokat és egy növényről kisarjadó zászlóikat ábrázoló ezüstpénz a 25 évvel ezelőtt megtartott „Balti út” nevű tömegtüntetésről emlékezik meg, amelyen a három ország kétmillió lakója 600 km hosszú, a három fővárost összekötő élőláncot alkotott, így fejezve ki a Moszkva elnyomó politikája elleni tiltakozásukat.

10 litu, Au .999, 1,24 g, 13,9 mm, 2014

50 litu (orsai csata, Balti út),  Ag .925, 28,28 g, 38,61 mm, 2014