2015. május 7.

Közép-afrikai Köztársaság

A természet csodái

A világ legnagyobb ország- és kormányfüggetlen, természetvédő civil szervezetének, a Természetvédő Világalapnak a pandamedvés védjegyével, a hat ország használta közép-afrikai frank valutanemben bocsátják ki ezeket a színes felfestéssel készült ezüstözött rézérméket, amelyek Földünk egyre inkább veszélyeztetett természeti csodáira hívják fel a figyelmet. Az óriáspanda, amely a terjeszkedő civilizáció miatt pusztuló bambuszerdőkben él, sajnos ugyanúgy végveszélybe került már, mint a világ legnagyobb korallzátonya, az Ausztrália északkeleti partjainál fekvő Nagy-korallzátony – a koralloknak ugyanis elegendő a legkisebb vízszennyezés, hogy tömegével pusztuljanak. A 30 méter magasra is megnövő, Afrikában honos óriás majomkenyérfa (baobab) szintén az emberi mohóság miatt került végveszélybe: a terjeszkedő mezőgazdasági terülteken kiszántják a baobab-csemetéket, így ez a csodálatos formájú, érdekes fafajta ma már esélyt sem kap a szaporodásra.

panda, baobab fa, majomkenyérfa, csikóhal, Nagy Korallzátony

Adatok: 100 közép-afrikai frank, ezüstözött Cu, 25 g, 38,61 mm, 2015