Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2015. július 9.

A pénztörténet alapkövei

Az athéni baglyos tetradrachma

Nem sok pénz mondhatja el magáról, hogy fél évezreden át volt forgalomban: az ógörög városállam ezüst tetradrachmáját még az athéniek ellenségei is szívesen használták, sőt utánozták és hamisították is…

Athén, Akropolisz

Athén polisz tetradrachmáját, azaz négyszeres súlyú drachmáját (16–17 g, 22 mm), az ókorban „glaux”-ként, azaz „kis bagolyként” ismert pénzt kb. i. e. 510-től egészen i. e. 30 körülig széles körben használták az ókori világban: nemcsak Athénben és vonzáskörzetében, de az összes szövetséges és ellenséges városállamban is, sőt a Földközi-tenger teljes keleti partvidékén. Nagy Sándor hódításai nyomán pedig a numizmatikai körökben ma már egyszerűen csak „bagolyként”, vagy „athéni bagolyként” emlegetett érme eljutott egészen Perzsiába, sőt Indiába is. Népszerűségét több jó tulajdonságának: szép és könnyen értelmezhető érmeképének, súlyának, méretének és nagy darabszámának köszönhette.

Az érme egyik oldalán a városállam védőjének, Athéné istennőnek az „arcképe” látható, aki minden ógörög törzs egyik főistene volt; a másik oldalára pedig a bölcsesség istennőjének szent állata – amely azóta is a tudás jelképe –, a bagoly került. A bagoly mellett helyet kapott a béke szimbóluma, az olajfaág is, amely egyszerre utalt a polisz – számos háborúja ellenére, hivatalos politikája szintjén mindig is hirdetett – békére és összefogásra való törekvésére és az Athént valóságosan, a mai napig körülölelő olajfaligetekre.

Tetradrachma, bagoly, Pallasz Athéné

Egy apró félhold mögött a véres történelem…

Ami azonban igazán különlegessé és rejtélyessé teszi ezt az érmeképet, az az olajfaág és a bagoly közötti apró félhold, amely az ógörög történelemből egy Hérodotosz, a kortárs ógörög történetíró tollából ismert szövevényes fejezetet tár fel mind az érméről, mind a háborús előkészületekről. I. e. 500 körül ugyanis páratlanul gazdag ezüstlelőhelyet fedeztek fel Athén határában, a Laurium nevű kis településen. A városállam vezetői között parázs vita bontakozott ki, mit kezdjen a polisz a hirtelen jött gazdagsággal: voltak, akik egyenesen a kincs szétosztását javasolták… Themisztoklész, a tekintélyes hadvezér és államférfi, tekintettel a közelgő perzsa invázióra, amellett kardoskodott, hogy verjenek belőle pénzt, ebből a vagyonból pedig 200 harci gályát építtessenek. Az ahténiek szerencséjére az ő érvelése győzött: a bányakincsből tetradrachmákat vertek, majd a pénzből megrendelték a hadihajókat. I. e. 490. szeptember 13-án, „fogyó hold alatt” a véres marathóni csatában a görögök először szárazföldön verték vissza a támadó perzsákat: egyes történészek szerint innentől kezdve verték rá az athéniek a tetradrachmákra a félholdakat, míg más tudósok egyenesen ehhez a görögök számára szerencsés dátumhoz kötik a baglyos tetradrachmák első kibocsátását.

Akárhogyan is volt, a görögök hősi küzdelme a hódító perzsákkal szemben ekkor még korántsem ért véget: tíz év múlva – éppen, mire a „kis baglyokból” finanszírozott athéni hajóhad elkészült – Xerxész perzsa király bosszúszomjasan, hatalmas hajóhaddal tért vissza a görögök ellen, Themisztoklész azonban, az ógörög flotta parancsnokaként i. e. 480 szeptemberében a szalamiszi csatában megsemmisítő csapást mért a perzsákra. A part menti szigetek közötti keskeny vízfelületen a hatalmas perzsa hajók egymásra torlódtak, és így képtelenné váltak az elsöprő létszámbeli fölényük kihasználására. Ugyanakkor a kisebb méretű és könnyebben manőverezhető görög triérészek szélsebesen a perzsa gályák közé suhantak, és bronzból készített döfőorraik segítségével rengeteget elsüllyesztettek közülük. A görögök mindössze 40, míg a perzsák majdnem teljes flottájukat, 200 hajót veszítettek.

Themisztoklész, Xerxész, szalamiszi csata

 

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
ÉpítészetÉpítészet

Real Time Analytics