2009. szeptember 20.

VIII. Henrik pénzei - 500 éve lépett a trónra a nagy angol király

VIII. Henrik címere

VIII. Henrikről leginkább öt balul végződött házassága és két feleségének kivégeztetése jut eszébe az embernek.De az is tény, hogy ő volt a britek azon uralkodója, aki elindította Angliát a világhatalommá válás útján.

VIII. Henrik garasa
Idősebb kori érmekép VIII. Henrik 1544-1547 közötti garasán

VIII. Henrik (1509-1547) apjától gazdag kincstárat, 1 milliárd 250 millió fontot örökölt, ez még egy királynál is óriási vagyonnak számít. A fiatal uralkodóról hamar kiderült, hogy bár nagyra vágyó, de nagy tettekre is képes személyiség. Mindjárt trónra lépése után háborúkba keveredett Skócia és Franciaország ellen, amelyek ugyan nem jártak jelentékeny területszerzésekkel, viszont tudtára adták Európának: a spanyolok és a franciák dominanciája véget ért, Anglia képében egy új, feltörekvő hatalommal kell számolniuk. Mivel a háborúk kiürítették a kincstárat, a király nagyarányú pénzverésbe kezdett, hogy anyagi forrásait biztosítsa. Érméinek közös visszatérő motívuma az oroszlános-liliomos címerpajzs. Ezen az oroszlánok Angliát, a liliomok Franciaországot jelképezik. VIII. Henrik ugyanis a tengeren túli hadjárat óta Franciaország királyának is tekintette magát, bár a valóságban csak egy tengerparti sávot szerzett meg a rivális birodalomból.

egyrózsás crown
VIII. Henrik rendkívül ritka
"egyrózsás crown"-ja

garas
VIII. Henrik ír királyként kibocsátott garasa (1541)

angel aranypénz
VIII. Henrik-féle angel aranyénz, rajta Mihály arkangyal, amint ledöfi a sárkányban megtestesülő Sátánt

VIII. Henrik nevéhez alapvetően három érmetípus kapcsolódik: a crown (korona), a groat (garas) és az angel ("angyal"). A crown érméket VIII. Henrik verte először 1526-ban. Két típusuk volt, a "rózsás crown" és a "kétrózsás crown". Nevüket az érméken látható rózsákról kapták, amelyek a Tudor-ház ősi jelképére, a fehér rózsára utalnak. A "rózsás crown" rendkívül ritka, mert csak néhány hónapig verette a király, és mert ez még 3,5 gramm 23 karátos aranyból volt. Utána rontott a crown minőségén, és a kétrózsás változatot kezdte veretni 22 karátos aranyból, 3,75 g súlyban.

VIII. Henrik idejében az egyik leggyakrabban használt érme az Európa-szerte kibocsátott ezüstpénz, a garas volt. Angliában a király 38 éves uralkodása alatt különféle érmeképpel verette őket. Gyakran szerepelt az érméken az arcképe, mindig a korának megfelelő ábrázolásban. Garasainak létezik egy ritkább változata is, amelyet Írország királyaként bocsátott ki - ezeken az írek nemzeti jelképe, a hárfa látható, rajta az angol koronával.

Az angel volt talán a legérdekesebb érme VIII. Henrik pénzei közül: Mihály arkangyal látható rajta, amint ledöfi a sárkányban megtestesülő Sátánt. Az érmekép a bibliai legendára utal, miszerint az Isten ellen fellázadt angyalok vezérét, Lucifert, az Úrhoz hű égi seregek vezére, Mihály arkangyal egy lándzsával átdöfte, majd a mennyből letaszította a pokolba. Az aranypénz másik oldalán egy hajó látható, előtérben VIII. Henrik oroszlános-liliomos címerével.

VIII. Henrik egyik máig ható intézkedése az anglikán egyház megalapítása volt. Miután VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó elválasztani első feleségétől, hogy ő újra nősülhessen, a király szakított a katolikus egyházzal és kikiáltotta magát a nemzeti, anglikán egyház fejének. VIII. Henrik, bár kétségkívül ellentmondásos személyiség, az első angol király volt, aki erős, centralista uralmat hozott létre, és elindította Angliát a nagyság útján; második, lefejeztetett feleségétől származó lányát, a későbbi I. Erzsébet királynőt pedig már a Brit Világbirodalom megteremtőjeként jegyzi a történelem.

Szamuráj hagyománySzamuráj hagyomány