2006. augusztus 6.

Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére

Kőrösi Csoma Sándor
1 dollár, Ag .999, 20 g, 38,61 mm, 2006.
Igazi különlegesség a Csendes-óceán déli részén fekvő Cook-szigetek által kibocsátott érme. A tucatnyi szigetecskéből álló egzotikus kis ország a brit korona alá tartozik, fizetőeszköze az új-zélandi dollár. Az "Ázsia történelme" című nemzetközi érmekollekci- óba tartozó ezüstdollár legnagyobb örömünkre "Alexander Csoma de Koros"-nek, azaz Kőrösi Csoma Sándornak (1784-1842), a valaha élt legnagyobb Ázsia-kutatók egyikének lett szentelve. Nem csoda, hogy a brit kultúrkörben is ismerik a 19. század első felében élt világutazó nevét: Kőrösi, miközben a magyarok eredét kutatva bejárta Ázsiát, elkészítette a világ első tibeti-angol szótárát és nyelvtanát. Ezen kívül számos értékes tanulmányt írt Ázsia addig ismeretlen vidékein élő népekről. A britek munkája elismeréséül hosszú évekre rábízták az Ázsiában kutató angol tudósokat összefogó Asiatic Society kalkuttai könyvtárának vezetését. Az itt bemutatott emlékpénzen Kőrösi Csoma Sándor egyetlen ismert portréja látható, melyet Schöfft Ágoston, egy Indiát járt magyar festőművész készített a tudósról. Az "Ázsia történelme" érmekollekció további darabjai a legszebb ázsiai építményeket, a leghíresebb csatákat, a legnagyobb hadvezéreket és a legfontosabb ázsiai találmányokat tárják a gyűjtők elé.