Kapcsolat
Elérhetőségeink
tel: (1) 297-O143
(1) 445-317O
email: vevoszolgalat@mef.hu

Postacímünk: Magyar Érmeforgalmazó Kft.
1675 Budapest
Pf. 55

Nyitvatartásunk:
hétfő-csütörtök:  9:00-17:00
péntek:  9:00-16:00
2006. október 6.

A forradalom évének numizmatikai emlékei

A Magyar Nemzeti Bank 1956. augusztus 1-én, a forint fennállásának 10. évfordulójára bocsátotta ki "Tíz éves a forint" című emlékérmesorát. Bár ezekben a hetekben a nemzet még nyugodt hétköznapjait élte a lankasztó nyári forróságban, néhány hónap múlva az egész országot megrengető események következtek be.

10 forint

Amikor a forradalom évének júliusában leváltják posztjáról Rákosi Mátyás pártfőtitkárt, párt- és értelmiségi körökben felforrósodik a hangulat 1956 amúgy is meleg nyarán, de azt még senki sem sejti, milyen események fognak bekövetkezni ugyanez év októberében. Amikor a Magyar Nemzeti Bank augusztus 1-én kibocsátja hármas ezüstérmesorát, a nemzet még nyugodt hétköznapjait éli a lankasztó nyári forróságban - az utolsó békés hónapok ezek, szinte vihar előtti csend ül az országon. Egy évtizeddel korábban, 1946. augusztus 1-én került bevezetésre az új aranyalapú valuta, a forint, miután a hozzá fedezetül szolgáló nemzeti nemesfémkészlet szerencsésen megmenekült a nácik és a kincséhes szovjet "felszabadítók" elől, és miután elődje, a pengő a világtörténelem addig ismert legnagyobb inflációjával vonult ki a pénzforgalomból. Az MNB tehát a forint bevezetésének kereken és napra pontosan 10. évfordulójára bocsátotta ki a három emlékpénz alkotta "Tíz éves a forint" nevet viselő érmesorát.

Az érmesor mindhárom emlékpénze 800-as ezüstből készült, a 10 forint névértékű 12,5 g súlyú és 30 mm átmérőjű, a 20 forint névértékű 17,5 g súlyú és 32 mm átmérőjű, míg a 25 forint névértékű 20 g súlyú és 34 mm átmérőjű volt. A kollekció minden címletéből 22 ezer darab verdefényes érme hagyta el a pénzverőt.

20 forint

Mindhárom érme előlapján a névérték megjelölése mellett láthatók a forint 10. születésnapjára utaló "1946-1956" évszámok, valamint a Rákosi-címer, melynek kalapácsa-búzakalásza és ötágú csillaga a szocialista munkás-paraszt államra utaltak. De jutott díszítőelem mindhárom érme előlapjára a kommunista szimbolika eszköztárából is: a 25 forintoson a munkásságot szimbolizáló fogaskerék látható, a 20 forintoson a parasztságot jelképező búzakalászok kaptak helyet, míg a 10 forintoson a babérlevelekkel feltehetőleg az értelmiségre utalt a tervező.

25 forint

Szerencsésebb választás volt az emlékpénzek hátoldalának érmeképe: a legkisebb címletűn a Magyar Nemzeti Múzeum épületének legjellemzőbb, díszes homlokzatú, oszlopos-lépcsős bejárati részét ismerhetjük fel, a középsőn a Széchenyi lánchíd látható a pesti oldalról nézve, míg a legnagyobb címletű emlékpénzen az Országháznak a Batthyányi térről élvezhető szép látképe kapott helyet. Mindhárom épület nemzeti jelképnek számít, és sokakat - nem alaptalanul - büszkeséggel tölt el a látványuk. A hagyomány szerint a Pollack Mihály tervezte Nemzeti Múzeum lépcsőjén szavalta el Petőfi Sándor az 1848-as forradalom első napján a Nemzeti Dalt. A gróf Széchenyi István meghívására Adam Clark (Klark Ádám) skót mérnök által kivitelezett Lánchíd 380 méteres teljes hosszával ma is tekintélyes építménynek számít, míg a Steindl Imre tervezte, nagyrészt neogótikus stílusú Országház a historizáló eklektika remekműve, melyet 1904-es befejezése óta művészettörténészek és turisták egyaránt Európa egyik legszebb építményének tartanak.

  További sajtóhíreink »
Hírlevél az érmékről
Adatvédelmi irányelvek
Köszönti Önt a Magyar Érmeforgalmazó Kft. Kérem, olvassa el használati útmutatónkat.
Utolsó darabok
Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény

Real Time Analytics