2006. október 6.

A nándorfehérvári diadal és az Esztergomi bazilika

Az Magyar Nemzeti Bank júliusi emlékpénze a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójának állított emléket, de az Esztergomi bazilika is méltán került az MNB augusztusi kibocsátására: egyházi építészetünk remeke az ország legnagyobb és egyik legszebb temploma.

Emlékérme a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára

Hunyadi János
(korabeli ábrázolás)
nándorfehérvári diadal

Hunyadi János 1456. július 22-én Nándorfehérvárnál aratott győzelmet az Európára rázúdulni készülő török seregek felett. Az oszmán hadakat maga a szultán, II. Mohamed vezette a később Belgrád néven Szerbia fővárosává lett magyar erődítmény ellen. Az "Európa kapuját" védő várnak Hunyadi János sietett a segítségére katonáival, valamint Kapisztrán János, a jórészt parasztokból álló keresztes sereget toborzó ferences rendi szerzetes. A nándorfehérvári diadal nemcsak a magyar történelem jelentős eseménye lett, hanem a maga korában a kereszténység megmenekülését is jelentette a pogány térhódítással szemben. Így hát szinte magától értetődő volt, hogy az MNB emlékpénzt bocsásson ki a dicső csata 550. évfordulójára. Az 5000 Ft névértékű érme júliusban hagyta el a pénzverőt: előlapján egy korabeli magyar kard díszes, kereszt alakú markolata látható az 1456 és a 2006 évszámok között. Az emlékpénz hátoldalán a csata vezéregyéniségeinek egész alakos képmásai láthatók, balról kivont karddal Hunyadi János, teljes vértezetben, míg jobbról keresztes zászlóval a kezében a később szentté avatott Kapisztrán János, szerzetesi csuhában. Az emlékpénz 925-es finomságú ezüstből lett verve, súlya 31,46 g, átmérője pedig 38,61 mm. A mindösszesen 6000 példányban vert érmét a hírek szerint megjelenése előtt már túljegyezték a gyűjtők, így várhatóan többen üres kézzel maradnak majd.

Egyházi építészetünk büszkesége: az Esztergomi bazilika

Esztergomi bazilika
Esztergomi bazilika 5000 forint

Méltán kapta az első helyet az Esztergomi bazilika az MNB augusztusban indított, az egyházi építészet remekeit bemutató új érmesorában: az esztergomi Várhegyen magasodó 118 m hosszú és 100 m magas bazilika az ország legnagyobb temploma. A virágsziromra emlékeztető peremformájú, 5000 Ft névértékű, 925-ös finomságú ezüstérme előlapján a bazilika kupolájának a templom belsejéből alulról látható képe, míg hátoldalán a bazilika pontos külső ábrázolása kapott helyet. A 31,46 g súlyú és 38,61 mm átmérőjű érme hátlapján látható évszámok a templom megépültének 150. évfordulójára utalnak: a bazilika 1856-ban lett felszentelve, mely alkalomra Liszt Ferenc írt misét. Amikor 1822-ben a bazilika építésébe kezdtek, Mátyás király majdnem pápává választott érsekének, Bakócz Tamásnak a sírkápolnáját is belefoglalták az új templomba, megmentve ezzel az utókornak Európa legészakibb épen maradt reneszánsz kápolnáját. De a bazilikában található Mátyás kancellárjának, Vitéz Jánosnak is a síremléke, valamint itt nyugszik az Európa-szerte ismert Mindszenty bíboros is. A bazilika főoltárképe a világ legnagyobb egy darab vászonra festett olajképe, a templom látogatható kupolája pedig Magyarország egyik legnagyszerűbb körpanorámáját kínálja.

Don Quijote megalkotójaDon Quijote megalkotója