2006. október 6.

Leonardo da Vinci

10 euró, Ag .925, 22 g, 34 mm, 2006.
Csatlakozva a "Nagy európai személyiségek" című Európai Uniós közös érmesorhoz, Olaszország sokadik alkalommal tiszteleg emlékpénzzel Itália legismertebb szülöttjének, Leonardo da Vincinek az emléke előtt. Még korunk tudósait is megdöbbenti az a zsenialitás, mellyel da Vinci megalkotta jövőbe mutató szerkezeteinek tervrajzát, míg a világ művészei nem szűnnek csodálni ecsetet, tollat egyaránt megkapó kifejezőerővel vezető kezét. Az Euro Star-emblémával ellátott 10 euró névértékű ezüstpénz címletoldalán da Vinci talán legelképesztőbb tervrajzai, a repülés megvalósításának eszközéül szolgáló mesterséges szárnya, és kezdetleges helikoptermodellje láthatók. Mögöttük híres rajza, a "Vitruviai férfi" kapott helyet, az érme alsó részén pedig a polihisztornak egy a madarak röptét tanulmányozó rajzát reprodukálták. Az emlékpénz hátoldalán Leonardo da Vinci ismert önarcképe látható, valamint bal kézfeje, amellyel éppen aláírását kanyarítja az "érmére". Tekintve a reneszánsz polihisztor máig tartó hihetetlen népszerűségét Európa-szerte, a szeptemberben kibocsátott 25 ezer darab tükörveretű emlékpénz gyorsan gazdára talál majd az Európa-sorozat gyűjtőinek körében.
Nagyhatalmi egyezményNagyhatalmi egyezmény