2006. október 6.

Bohóchal formájú pénz

Bohóchal
50 vatu, Ag .999, 1 uncia, 56,4x28,3 mm, 2006.
Páratlan különlegességgel lepte meg a világ gyűjtőit az Ausztráliától északkeletre a Csendes-óceánban fekvő kis szigetköztársaság, Vanuatu nemzeti bankja: bohóchal formájú emlékpénzt bocsátott ki a nyáron. A festett oldalán enyhén domborodó, tehát háromdimenziós színezüst érme a világ első állatot formázó hivatalos fizetőeszköze. Súlyával, anyagával és a bohóchal farokuszonyán megjelölt 50 vatu névértékével illeszkedik az eddig kibocsátott vanuatui emlékpénzek sorába, de formájával mindenképpen egyedülálló darabnak számít. A hátoldalán az Új-Hebridák szigetcsoport mintegy 75 kisebb-nagyobb szigetéből álló ország címere, a kibocsátás évének megjelölése, és a "Ripablik Blong Vanuatu" felirat látható, ami bislamául, azaz a sziget őslakosainak nyelvén annyit tesz, mint "Vanuatu Köztársaság". A szigetcsoport a 18. század végén került fel a térképekre, miután a híres angol tengerész, Cook kapitány körbehajózta, és földrajzi fekvését pontosította. Vanuatu angol-francia közös gyarmat volt, de 1980-ban elnyerte függetlenségét, és azóta igazi turistaparadicsommá vált. Kedvelt célpontja az óceán szerelmeseinek is, hisz a szigetek korallzátonyai között - ahol a bohóchal is él - páratlanul színes élővilág kápráztatja el a kíváncsi búvárokat.
Golden Gate hídGolden Gate híd